БАЈДЕН ПОТПИСАО УРЕДБУ КОЈОМ ШТИТИ ПРАВО НА АБОРТУС: "СУД ПОКАЗАО ДА НЕ ПОШТУЈЕ ПРАВА ЖЕНА, ЈА ХОЋУ" :: Semberija INFO ::

 

БАЈДЕН ПОТПИСАО УРЕДБУ КОЈОМ ШТИТИ ПРАВО НА АБОРТУС: "СУД ПОКАЗАО ДА НЕ ПОШТУЈЕ ПРАВА ЖЕНА, ЈА ХОЋУ"


Foto
Председничка уредба би требало да ублажи неке казне са којима би се могле суочити жене које желе да абортирају, када пресуда Врховног суда ступи на снагу, али генерално не може да очува право на абортус у целој земљи.
 
Председник САД Џо Бајден потписао је данас уредбу којом се штити право на абортус, после одлуке Врховног суда којом је укинута универзална заштита права на абортус и одлука о том питању пренета на појединачне државе.
 
- Врховни суд је јасно показао да не поштује права жена. Ја хоћу - поручио је Бајден.
 
Председник је наводно био под све већим притиском демократа да мора снажније да реагује и уради нешто поводом одлуке Врховног суда.
 
Он је позвао жене да гласају у новембру, наводећи да је најбржи начин да се заустави и преокрене укидање права на абортус да се изабере значајна демократска већина у Конгресу како би се усвојили закони који гарантују та права.

- То је најбржи пут који нам је на располагању. Надам се и снажно верујем да ће жене изаћи на изборе у рекордном броју да поврате права која им је суд одузео - рекао је Бајден.
 
Такође је упозорио да ће републиканци, уколико преузму контролу над Конгресом у новембру усвојити забрану абортуса на националном нивоу, али је рекао да ће уложити вето на било какву такву одлуку.
 
Председничка уредба би требало да ублажи неке казне са којима би се могле суочити жене које желе да абортирају, када пресуда Врховног суда ступи на снагу, али генерално не може да очува право на абортус у целој земљи, пише Воице оф Америца.
 
Уредба даје овлашћења секретаријатима за здравство и правосуђе да се јаче боре против забране пилуле за абортус и против забране женама да путују у другу државу, ако је у њиховој абортус забрањен. Такође, прописује се на који начин се третирају медицински подаци, односно штите подаци о женама које желе да абортирају.
 
Бајдена све јаче критикују чланови Демократске странке да не ради довољно на заштити права на абортус. Председник је, откако је пресуда донета, истицао више пута да је његова могућност да утиче на стање ствари лимитирана без Конгреса.
 
- Коначно, Конгрес је тај који је требало да пресуду Ро против Вејда преточи у федерални закон - казао је Бајден прошле недеље.
 
Врховни суд је крајем јуна донео одлуку којом се савезним државама поново даје право да регулишу политике о абортусу, па се процењује да ће та процедура бити забрањена или строго ограничена у половини савезних држава.

(Телеграф)