У ЊЕМАЧКОЈ ТОЛИКА НАВАЛА НА КАМИНЕ И ПЕЋИ НА ДРВА ДА СЕ НА ЊИХ ЧЕКА И ПО ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

У ЊЕМАЧКОЈ ТОЛИКА НАВАЛА НА КАМИНЕ И ПЕЋИ НА ДРВА ДА СЕ НА ЊИХ ЧЕКА И ПО ГОДИНУ


Foto: Ilustracija
У Њемачкој се масовно наручује уградња камина и пећи на дрва према тврдњама Централног удружења за санитарије, гријање и климатизацију (ЗВСХК).
 
Потражња је нагло порасла због вртоглавих цијена електричне енергије, испоруке касне широм Европе због поремећаја у ланцима снабдијевања, а с несташицом сировина која је услиједила, питање је колико Њемачка уопште може да снабдијева купце.
 
У Њемачкој постоји 2.000 компанија за производњу пећи. Интересовање за угаљ, огрев и пећима је све веће, а испред продавница камина и пећи на дрва се стварају редови. Тако бар тврди ЗВХСК, преноси тпортал.хр, додајући да се на камин може чекати од седам мјесеци до годину дана. Због тога поједини купци сигурно неће добити своју пеć или камин до почетка гријне сезоне, чак ни током зимских мјесеци.
 
Нијемци су раније, још прије рата у Украјини, почели да праве залихе угља и дрва када је поскупио гас, плашећи се да енергената уопште неће бити. Дрва за огрев складиште и они који се иначе грију на струју, "за сваки случај".

(Независне)