БЕРЛИН ДАНАС ОДЛУЧУЈЕ О СЛАЊУ ВОЈНИКА У БИХ :: Semberija INFO ::

 

БЕРЛИН ДАНАС ОДЛУЧУЈЕ О СЛАЊУ ВОЈНИКА У БИХ


- Њемачки парламент данас гласа о ангажовању до 50 војника Бундесвера у мировној мисији ЕУФОР "Алтхеа", а уколико гласање прође позитивно, као што се очекује, мандат почиње тећи од данас до краја јуна наредне године.

У радним материјалима, које је Влада Њемачке послала на разматрање посланицима, истиче се да је главни разлог њемачког ангажмана забринутост због, како је речено, сецесионистичких потеза Републике Српске и закона које је усвојила Народна скупштина РС.

"Због таквог развоја ситуације потенцијал дестабилизације уз ескалацију до могућег отцјепљења Републике Српске присутнији је него икад раније још од краја рата 1995. године. У том контексту, бх. избори 2. октобра 2022. могу створити плодно тло за даље сукобе, што би значило потпуни распад", наведено је у документу.

Осим директног навођења РС, индиректно су прозвани и остали политички актери, оптужујући политичке структуре за етничке тензије за које се истиче да блокирају напредак и процесе реформи.

"Националистичка и хушкачка реторика поново су данас дио политичког дискурса", нагласили су они. Осим домаћих фактора, као потенцијалну опасност виде и дјеловање Русије.

"У овом тренутку постоји опасност да руски нападачки рат у Украјини и конфронтација између западних вриједности и Руске Федерације буду искориштени од стране руске стране као катализатор за даљу дестабилизацију БиХ", наведено је.

Ана Тришић Бабић, савјетница српског члана Предсједништва БиХ, за "Независне новине" истиче да Република Српска подржава мисију ЕУФОР-а у оквиру мандата који му је додијелио Савјет безбједности УН-а.

Што се тиче образложења о намјерама за отцјепљење РС, Тришић Бабићева истиче да се ради о њиховој злонамјерној интерпретацији која, прије свега, служи домаћим потребама, како би се парламентарци и јавност сложили са враћањем њемачке мисије.

"Сматрам како је БиХ потребно да њена три народа и ентитети преузму пуну сувереност над самим собом. Што се тиче РС, заинтересовани смо за договор унутар БиХ, пут ка ЕУ, економски и социјални развој", рекла је Тришић Бабићева.

Из правног дијела документа у Бундестагу проистиче да Њемачка за војни ангажман неће тражити сагласност бх. власти, јер наводи да су за овај мандат довољни постојећа резолуција Савјета безбједности Уједињених нација, постојећи закључак Европског савјета, сагласност Бундестага, мандат операције ЕУФОР "Алтхеа" и анекси И и ИИ Дејтонског мировног споразума.

"Мандат престаје у случају одговарајуће резолуције Савјета безбједности УН-а или закључка Европског савјета о непродужавању мандата или његовом пријевременом завршетку", наведено је.

Осим доприноса миру и стабилности БиХ, циљ операције је, како је истакнуто, превазилажење етничких тензија, као и приближавање БиХ ЕУ и НАТО-у. Војници који буду ангажовани ће, како је наглашено, добити и упутства о употреби ватрене силе.

"Примјена војне моћи од стране њемачких оружаних снага ослања се на међународно право и биће додатно прецизирана кроз посебна правила. Она укључују ангажовање војне моћи с циљем властите заштите и заштите других припадника мисије ЕУФОР 'Алтхеа', као и у случају пружања прве помоћи. Право на самоодбрану се подразумијева", додају у документу.
 
(Независне)