ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЧЕКАЈУ ДА СЕ УСЕЛЕ У ПЛАЋЕНЕ СТАНОВЕ :: Semberija INFO ::

 

ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЧЕКАЈУ ДА СЕ УСЕЛЕ У ПЛАЋЕНЕ СТАНОВЕ


Foto
ДОБОЈ - Агонија купаца станова у објекту "Александрија", која траје двије деценије, се наставља, јер је, тврде, на основу одлуке Основног суда Добој ова недовршена зграда продата на лицитацији.
 
Љубо Ковачевић, који је у поменутом објекту за 250.000 КМ пазарио три стана, гаражу и пословни простор, каже да је објекат продат за милион КМ како би се измирила потраживања двије грађевинске фирме те додаје да је продата њихова имовина.
 
"Ми смо сувласници ове имовине на 3,6 милиона КМ, имамо документ да је нас Миленко Божић (инвеститор) признао и извршио с нама поравнање. Ми смо седам година укњижени и катастром, и грунтом на постојећу имовину испред које стојимо. Нас има 137, значи, ми смо имали поравнање са Миленком Божићем, он је тада био у затвору. Дошао је из Требиња и прихватио да пренесе имовину са себе на нас, јер ова имовина је била 1/1 на Миленка Божића", рекао је Ковачевић.
 
"Ми смо власници и објекта и земље ове зграда иза нас и 6.250 метара квадратних земље. Овдје је по пројекту предвиђено да се зграда заврши и онда иде на крају кула, један фантастичан план. Коме ово одговара да овдје пропада све? Зар ово није ругло града", казао је Славко Лукић, који је уговор за стан потписао сад већ давне 2002.
 
Већина купаца станова у "Александрији", која се налази у Видовданској улици, су избјеглице и расељени који су новац од продаје своје имовине у мјестима из којих су дошли у Добој, уштеђевину или кредитна средства улагали у нове некретнине.
 
"Ја сам дала 35.000 КМ одједном. Имам банковне уплатнице и потврду о плаћеном стану, потврду о плаћеној ренти и чекам. Колико? Двадесет година, па то је језиво! И сада да се појави купац који то купује, а не знамо званично ко је и шта је. Купила сам једнособан стан од 45 квадрата. Апелујем на све државне институције да нешто предузму", завапила је Драгица Глишић.
 
Малобројни невољници, купци станова, окупили су се испред "Александрије", а затим су се запутили ка правосудним институцијама, гдје су пиштаљкама исказали своје негодовање.
 
"Да ли има у свијету ово што постоји у Добоју да неко може продати вашу имовину? Ја сам носила, дај 500 марака, дај 100, дај 200 да се укњижиш овдје, да се укњижиш ондје, све смо испоштовали до посљедњег фенинга", прича Милијанка Симић те додала да живи као подстанар, а стан је платила 34.000 КМ.
 
"Ја једино могу да се убијем, тако ми је додијало све. Сама сам, муж ми је умро, браћа помрла, немам никакве заштите. Двадесет година траје агонија. Мислим да нећу ни дочекати да уђем у стан, ја сам 1949. годиште, свашта сам доживјела", рекла је Босиљка Шапорац.
 
Из Основног суда Добој саопштено је да је судски поступак у току и да не могу давати никакве податке о истом.
 
"Из разлога што исти није правоснажно окончан. С обзиром на то да се ради о првостепеном поступку и да је законом предвиђена могућност побијања одлука и радњи у поступку по правним лијековима, права странака нису ускраћена нити је донесена одлука коначна", наводе у Основном суду Добој.

(Независне)