ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ОСУЛИ ПАЉБУ ПО ПРЕМИЈЕРУ :: Semberija INFO ::

 

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ОСУЛИ ПАЉБУ ПО ПРЕМИЈЕРУ


Foto: Stephanie Lecocq/EPA
Након сто су лидери 28 земаља договори приједлог пакета за водеће функције у Европској унији, хрватски медији примјећују да међу њима нема премијера Андреја Пленковића, што се тумачи као још једна бламажа актуелног предсједника хрватске владе.
 
Портал Народ подсјећа да је Пленковић низом потеза, од довођења корупцијом оптерећеног ХНС на власт, преко ратификације Истанбулске конвенције и прихватања Маракешког споразума, до покушаја кочења изградње ЛНГ-терминала на Крку, показао да свом каријеризму подређује интересе странке.

Додаје се да су медији управо Пленковића спомињали у контексту изјаве француског предсједника Емануела Макрона да су за неуспјех преговора криви поједини лидери из редова европских народњака који своје личне амбиције стављају испред општег интереса, пренио је Еуроацтив.еу.

– Наш кредибилитет је дубоко нарушен. Тај је неуспјех укорењен је у подјелама и понекад повезан с личним амбицијама које нису имале разлога да буду на столу – рекао је Макрон, а медији су пренијели да је та изјава била усмјерена управо на Пленковића.

То је у Хратској протумачено да је Пленковић на састанку иза затворених врата опонирао и њемачкој канцеларки Ангели Меркел и француском предсједнику Макрону, који су се залагали за социјалдемократу Тимерманса као предсједника Европске комисије.

Вечерњи лист је, међутим, позивајући се на изворе блиске Пленковићу, то демантовао.

Неименовани извори блиски Пленковићу рекли су да је истина да се премијер жестоко бори, али да није истина да се бори за себе и личне интересе.

Тумачећи то као још један у низу Пленковићевих неуспјеха, портал Народ подсјећа на лос изборни резултат Пленковићевог ХДЗ од само 22,72 одсто на европским изборима, што је, како кажу, подстакло јачање незадовољства унутар те странке тренутним незадовољством.

Иначе, договор о избору лидера ЕУ обиљежила је и племика Пленковића са предсједничким кандидатом и некада премијером Зораном Милановићем, који је на свом Фејсбук профилу такође поручио актуелном премијеру да не треба да заборави да у Бриселу застпа прије свега интересе Хрватске.

Милановић је Пленковић замјерио са заступа више интересе ЕПП, а не Хрватске, на шта му је премијер одговорио да би му било “боље да ћути”, јер не зна шта се у Бриселу збива.

Милановић је потом Пленковића назвао “дедраматизатором” и пново му поручио током, како је рекао, тих бијесаних бриселских ноћи, уз силну бригу за европске народњаке и своје приватне послове, пронађе мало времена и за Хрватску.

– Ако нас се сјети, сјети, ако не – никоме ништа. И даље му желим да се избори за мјесто предсједника Европске комисије. Поздрав из Хрватске – поручио је Милановић парафразиравши легендарну сцену из филма Балкански шпијун.

Главни ХДЗ-ов аналитичар Роберт Копал признао је да су незадовољни.
– Резултат од четири мандата није задовољавајући, очекивали смо више. Ја као шеф кампање јесам дио одговорности – рекао је након избора.

И бивши европарламентарац и шеф хрватске дипломатије, Давор Иво Штир је такође био јасан по овоме питању.
– ХДЗ је доживио неуспјех, бирачко се тијело подијелило, пуно традиционалних бирача изашло је на изборе, али није гласало за ХДЗ. Странку и бирачко тијело потребно је ујединити, то је моја мисија и у томе ћу успјети – рекао је раније Штир, не искључујући могућност да ће се кандидовати на предстојећим предсједничким изборима.
 
Тањуг