Почињу проблеми: Град Бањалука уводи редукције воде :: Semberija INFO ::

 

Почињу проблеми: Град Бањалука уводи редукције воде


Због проблема са водоснабдијевањем, Штаб за ванредне ситуације Града Бањалука увео је ванредну ситуацију у осам мјесних заједница. Одлучено је да се крене са редукцијом воде, а грађани су позвани да рационално троше воду.

Ванредно стање проглашено је у мјесним заједницама Доња Кола, Рекавице 1, Бронзани Мајдан, Стратинска, Поткозарје, Верићи, љубачево и Доња Пискавица. Ријеч је о сеоским и приградским срединама које већ годинама имају проблем са водоснабдијевањем, а сада је додатно кулминирало усљед суше. Имање Драгице Шулић и већине у мјесној заједници Доња Кола снабдијева се водом из цистерни иако је насеље надомак града.

"8 км од града да нас нису могли ријешити са водом, не сада већ 15 година. 5 година од како нас је преузео Водовод и да није могао пет година ријешити проблем. И сваког љета је тако исто", каже мјештанка Доњих Кола Драгица Шулић.

Зависно од висинске зоне мјештани појединих мјесних заједница без воде су и по 15 дана па је Град донио одлуку о редукцији воде. Интензивније ће се допремати цистерне са водом, а биће појачане и инспекцијске контроле. Грађанима је упућен апел на рационалну потрошњу.

"Залијевају се баште, то се може радити али имамо информацију да се залијевају плантаже, шљиве, кровови од кућа, асфалт и бетон, У оваквој ситуацији то није дозвољено и није пожељно понашање", наводи градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

"Сва мјеста која су угрожена а која би требала да имају водоснабдијевање од стране Водовода БЛ Водовод нити једну цистерну није наплатио нити ће", изјавио је равнатељ водовода Предраг Дудуковић.

Како је наведено из Градске управе, комунална полиција ће вршити појачану контролу цјевовода и хидраната јер се сумња да их неодговорни појединци самоиницијативно прилагођавају својим потребама, као и због сумњи да постоји одређена саботажа у виду намјерног уништавања водоводне инфраструктуре. 


БХРТ