Мирко Шаровић за "Независне": Нећемо у коалицију са СНСД-ом, јаз је предубок :: Semberija INFO ::

 

Мирко Шаровић за "Независне": Нећемо у коалицију са СНСД-ом, јаз је предубок


Са Милорадом Додиком и СНСД-ом СДС је спреман да разговара о питањима од интереса за Републику Српску, али неће бити коалиције, рекао је Мирко Шаровић, новоизабрани предсједник СДС-а.

"Превише дубоких јазова међу нама је било протеклих година да бисмо могли сад да кажемо да ћемо у коалицију. Мислим да то у овом тренутку није реално. Мислим да паметни људи то разумију", рекао је Шаровић.

НН: Шта је Ваш први корак након избора за предсједника СДС-а?

ШАРОВИЋ: Биће ту, мислим, пуно корака. Током цијеле године. Предстоји нам у наредних неколико седмица и мјесеци попуњавање структуре. Моје очекивање је да тај процес неће превише трајати. Паралелно с тим, припремаћемо се за неке друге политичке ствари које се не тичу унутрашње организације, као нека припрема за предстојеће локалне изборе, као сљедећи најважнији циљ странке.

НН: Након избора за предсједника споменули сте да постоје неке неуралгичне тачке у странци. На шта сте мислили?

ШАРОВИЋ: Јесте, нема разлога да не кажемо да постоје средине у којима ћемо морати да рјешавамо неке унутрашње ствари. Посебно мислим на Добој, Братунац и неке средине које чак нису учествовале на изборима, а ради се о важним срединама. Покушаћемо да помогнемо нашем чланству у Добоју да се консолидује, да добије органе и руководство јер се ради о преважној средини за нашу странку. Ова средина важна је и за неке друге странке, тако да је нећемо препустити случају, и ја сам спреман да радим на томе.

НН: Да ли су тачне ове приче да су појединци и странке изван СДС-а покушавали да привуку неке чланове, да утичу на ваше унутарстраначке изборе?

ШАРОВИЋ: Постоји вјероватно увијек интерес других политичких фактора да привуку и гласаче СДС-а и њено чланство, а можда и неке важније људе. То је дио већ уобичајене тактике неких других са жељом да ојачају своје редове, а ослабе конкуренцију. Не мислим да се нешто драматично десило тек сада пред изборе. Ако узмемо да у Народној скупштини РС имамо најмање десет посланика који су се промијенили након избора и сада подржавају Владу или су дио скупштинске већине. И то је дио сценарија који сте споменули. Како се томе супротставити, има више начина, а један је промјена изборног законодавства и то ћу са ове позиције снажније заступати. То ће бити један од одговора на ово о чему сте говорили. Надам се да ћемо имати све мање осипања у странци, а то ће, прије свега, зависити од наше политике, колико ћемо бити привлачни чланству и нашим гласачима.

НН: Хоћете ли некоме показати врата?

ШАРОВИЋ: Сложићете се да не би требало да првих дана машем неком батином. Мислим да то не би требало да буде манир предсједника који долази на чело СДС-а. Мислим да прије свега треба да им представим шта су моја очекивања и како мислим да представим политику и гдје видим наше људе у свему томе. Прижељкујем да сви можемо бити један тим и са своје стране пружам руку њима, али и свим оним другим који су из овог или оног разлога изван СДС-а, било да су га напустили или су на други начин вани, укључујући и оне који су разочарани, посебно мислим на оне које можемо назвати СДС првоборцима. Ја врата желим отворити, јер је то странка свих нас.

НН: Мислите ли ту и на оне који су направили неке своје фракције СДС-а?

ШАРОВИЋ: Наравно, и на њих. С тим да је потпуно јасно да постоји само један СДС. Не може бити два, три СДС-а. Ја мислим да у овој кући није тијесно да се сви нађемо у њој. Ако смо заједно, имамо више шанси да будемо утицајни, а ако смо утицајни, можемо да мијењамо друштво, а ако нисмо, онда не можемо да донесемо реформе које заговарамо.

НН: Једна ствар ми није јасна као неком извана. Господин Миличевић је извојевао важну побједу за СДС, и то у општини која је за СНСД емотивно веома важна. Како онда схватити гласине и приче да је он заправо радио против странке?

ШАРОВИЋ: Знате, када бисмо узели заозбиљно све што се прича или пише о мени, Вама или било коме, мислим да би вам се дигла коса на глави у шта вас све смјештају. Али то је нека свакодневица, неки ријалити живот. Ја уопште нисам дио тих прича. О господину Миличевићу мислим све најбоље. Био је сјајан противкандидат, имао је одличан резултат. Ја на било који начин њега нисам осјетио да је дио прича о којима сте говорили. Апсолутно не. Мислим да ћемо заједно и даље радити и изграђивати СДС и донијети странци много доброг.

НН: Да ли постоји калкулација да СДС остане и у наредном сазиву Савјета министара?

ШАРОВИЋ: Мислим да смо ми ту мало разбуктали нека размишљања. Мало смо просто јавност узбуркали тим причама да бисмо...

НН: Убацили сте црва?

ШАРОВИЋ: Да, и то је одлична ствар! Наравно, ми желимо да будемо жива странка која производи догађаје. Ми не треба стално нешто да се бранимо, напротив, то је најгори начин бављења политиком. Желимо мало да имамо иницијативу, да неке ствари провоцирамо. Можда би неко радије да ми с наша четири посланика будемо залеђени и да се ни у шта не петљамо. Ја мислим сасвим другачије. Разговараћемо са свима о свему и видјећемо докле можемо да добацимо у тој причи. Ми смо у парламенту БиХ и у НС РС да промовишемо своје идеје и да, ако је икако могуће, освајамо власт, а преко власти имплементирамо нашу политику и мијењамо друштво набоље.

НН: СНСД Вам је до сада прилично вјешто успијевао да намеће ритам у свим битним темама. Да ли ћете водити станку у приближавању или удаљавању од СНСД-а и господина Додика?

ШАРОВИЋ: Ми смо имали један разговор са СНСД-ом, и он је заиста био коректан. Немам никакве примједбе како је изгледао. Тај разговор је нама прије неколико мјесеци помогао да изградимо неки наш став, да кажемо да нема разлога да ми не изграђујемо неку врсту међустраначког дијалога у вези с важним стварима. Исказали смо спремност да у одређеним питањима која су од интереса за РС заједнички бранимо интересе РС и у НС РС и у парламенту БиХ, а да не морамо бити дио било какве коалиције. Мислим да је то коректан и принципијелан став СДС-а. Нити Додик нити било ко не може да има ту привилегију да вага ко је бранилац а ко није бранилац РС, ко је патриота а ко није. Ја њему ништа не оспоравам, али патриоте никад нису само у једној странци. Подржаћу све што он предлаже ако је од интереса за РС, по неком мом виђењу. Али не морамо да будемо у коалицији. Превише дубоких јазова међу нама је било протеклих година да бисмо могли сад да кажемо да ћемо у коалицију. Мислим да то у овом тренутку није реално. Мислим да паметни људи то разумију.

Независне новине/Дејан Шајиновић