ЗМИЈЕ ПРЕПЛАВИЛЕ ХЕРЦЕГОВИНУ, СТАНОВНИЦИ УПЛАШЕНИ :: Semberija INFO ::

 

ЗМИЈЕ ПРЕПЛАВИЛЕ ХЕРЦЕГОВИНУ, СТАНОВНИЦИ УПЛАШЕНИ


Foto
Змије у Херцеговини су измигољиле на све стране. Покренуле су их велике врућине и суше па више нема правила гдје их можемо видјети.

Сусрет са змијом у сред града није изненађење. Проблем је што све чешће улазе у куће.

– Све више људи зове, људи су уплашени, ријеч је о приградским насељима, имају проблема те врсте што змије улазе у помоћне објекте, кућ станове. Претходни мјесец је наш радник имао преко 20 интервенција – каже Немања Сорајић, шеф Службе цивилне заштите Требиње за АТВ.

121 је број Цивилне заштите, њихов искусни змијоловац најбоље рјешава проблеме са нежељеним гостима. Херцеговци су на змије навикли, не воле их срести али се воле нашалити.

– Ево нас двије и нема треће.. Богами сам двије змије видио. Шта урадите? Ништа бјежим, одмакни се од ђавола, што кажу бјежи од ђавола ако ђаво неће од тебе. Пуштим је да иде, не дирај ти њу неће ни она тебе – каже мјештанин.

Југом господари 15 врста змија, три су отровнице, поскок, шарган и шарка. Када дође до уједа змије важно је остати миран, мјесто уједа не дирати већ одмах позвати хитну, савјетују доктори. Најгори су уједи у предјелу врата и главе али и крајеви прстију. Дом здравља и Болница у Требињу имају довољне количине серума.
 

– Инстиут за јавно здравство ове године је набавио довољне количине серума, прошле године смо имали проблема са набавком серума и то негдје до јуна јула мјесеца међутим од тада до данас довољне количине серума су обезбјеђене тако да без бриге али свакако сугеришем суграђанима да се чувају без обзира што имамо серум – каже Маја Мићуновић, директор Дома здравља Требиње.

Змије су најопасније када су најпокретљивије а то је у љетним мјесецима. Воле се сунчати али и расхладити.

Ни ови гмизавци не воле високе температуре па их ових дана најчешће можемо видјети у близини воде, у хладовини па чак и на гранама дрвећа.

У сваком случају будите опрезни, отворите четворо очију и у случају сусрета само је заобиђите.

(Српска Инфо)