"НАЈВЕЋА ПОДРШКА ЗА СЈЕТВУ У РЕГИОНУ" ПРОИЗВОЂАЧИМА ПШЕНИЦЕ 400 КМ ПО ХЕКТАРУ :: Semberija INFO ::

 

"НАЈВЕЋА ПОДРШКА ЗА СЈЕТВУ У РЕГИОНУ" ПРОИЗВОЂАЧИМА ПШЕНИЦЕ 400 КМ ПО ХЕКТАРУ


Пољопривредни произвођачи Републике Српске добили су укупно 106,43 милиона КМ подстицаја или 31,43 милиона КМ више него што је првобитно планирано, а за сјетву стрних жита исплаћени су највећи подстицаји у региону.

Из аграрног буџета исплаћено је 75 милиона КМ, као и сваке године, плус 31,43 милиона КМ из Компензационог фонда.

– При томе напомињемо да су средства подстицаја исплаћена у рекордном року, да министарство нема никаквих заосталих плаћања према пољопривредницима, те да су средства Компензационог фонда исплаћена прије рока сјетве тако да су произвођачи пшенице добили 300 КМ по хектару редовних подстицаја и 100 КМ по хектару средстава Компензационог фонда што чини укупно 400 КМ по хектару и представља највећу подршку за сјетву стрних жита у региону – тврди министар пољопривреде РС Борис Пашалић.

Такође произвођачи воћа и поврћа су добили премију за произведено и продато воће и поврће на бази пријављених количина у претходној години, а средства су исплаћена прије рокова сјетве односно садње.

– Осим претходно наведеног за подршку сјетви обезбијеђен је: регрес за дизел гориво за прољетне и јесење радове у 2022. години у количини од 100 литара односно 50 КМ по хектару обрадиве површине, у укупном износу од 5,5 милиона КМ; регресирање свих сјемена домаћих произвођача, а у циљу омасовљења сјетве кроз већу доступност јефтинијег сјемена домаћих произвођача; те суфинансирање сјемена хибридног кукуруза у износу од 20 одсто од малопродајне цијене по сјетвеној јединици – каже министар Пашалић.

Такође, произвођачима млијека ове године биће исплаћено 15 умјесто 12 премија.

Кад су у питању капиталне инвестиције, према захтјевима корисника који су пристигли у Агенцију за аграрна плаћања, ове године биће инвестирано 92,6 милиона КМ, у чему министарство учествује са 30 и 40 одсто, док укупна потраживања за подстицајним средствима износе 24,6 милиона КМ.

(Српска инфо)