Патријарх Порфирије: Постигли смо договор и сагласност о Темељном уговору СПЦ и Владе Црне Горе :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије: Постигли смо договор и сагласност о Темељном уговору СПЦ и Владе Црне Горе


БЕОГРАД - Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије изјавио је данас послије састанка са црногорским премијером Дританом Абазовићем да су постигнути договор и сагласност око Темељног уговора СПЦ и Владе Црне Горе, да је текст усаглашен и да сада треба да прође кроз Синод СПЦ и буде потврђен, након чега ће бити договорен датум потписивања.

-Полазећи од чињенице да је црква одвојена од државе и да наша црква где год има своју јурисдикцију апсолутно поштује сваку државу и њене законе - рекао је патријарх Порфирије.

Каже да је се ушло у завршну завршну фазу израде Темељног уговора.

-И овог тренутка мислим да могу да кажем да је постигнут договор и да је постигнута сагласност око Темељног уговора, с тим што мора да се испоштују и процедуре и када је реч о Влади Црне Горе и СПЦ. Постојећи текст који је усаглашен мора да прође кроз Синод и буде потврђен и прихваћен и ако Бог да буде све у реду, онда ћемо приступити договору око датума потписивања - истакао је патријарх.

Додао је да ће, када све буде завршено око потписивања Темељног уговора, то допринијети и нормализацији односа између државе Црне Горе и СПЦ.


Танјуг / Глас Српске