ЗАТВОРЕНИЦИ УМРЛИ ИЗА РЕШЕТАКА, ХРАНЕ НЕСТАЛО ПРИЈЕ ДВА МЈЕСЕЦА :: Semberija INFO ::

 

ЗАТВОРЕНИЦИ УМРЛИ ИЗА РЕШЕТАКА, ХРАНЕ НЕСТАЛО ПРИЈЕ ДВА МЈЕСЕЦА


Foto: Pixabay
Најмање осам затвореника умрло је од гладовања у пренатрпаном затвору на Хаитију, који је остао без залиха хране прије два мјесеца.

Глад и стравична врућина допринијела су смрти затворника у граду Лес Кајес, саопштиле су јуче власти. У затвору је смјештено 833 затворника, и свима је хитно потребна помоћ.
 
Савјет безбједности УН прошле недјеље објавио је извјештај у којем се наводи да је од јануара до априла регистровано више од 50 случајева смрти од глади у затворима на Хаитију.
 
Апеловали су на владу Хаитија да преузме одговарајуће мјере и пронађе дугорочно решење за снабдевање затвора храном, водом и лијековима.

Затвор, у којем борави много више затвореника него што је то предвиђено, већ дуже време се бори да затвореницима обезбеди воду и храну. Управа затвора је за то окривила "недовољну финансијску помоћ државе", а посљедњих мјесеци ситуација се додатно погоршала, што је довело до нових смрти.
 
По закону затвори на Хаитију су у обавези да затвореницима обезбеде воду и два оброка дневно, а углавном добијају попару или чинију пиринча са рибом или неком врстом меса.

Међутим, последњих мјесеци затвореници су морали да се ослањају на породицу и пријатеље који су им доносили храну и воду, али многи нису ни могли да примају посјете.

(Телеграф)