НСРС О ИЗМЈЕНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ :: Semberija INFO ::

 

НСРС О ИЗМЈЕНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ


Foto
Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести јесте омогућавање набавке вакцине против хуманог папилома вируса и одржање доступности вакцина против вируса корона.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић истакао је да се ХПВ вакцина и вакцина против вируса корона уводе као препоручене, с намјером да буду доступне лицима којима вакцинацију препоручи доктор медицине или специјалиста одговарајуће гране медицине или лицима која вакцину траже на лични захтјев.

Претходно је размотрен Приједлог закона о измјени и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, Приједлог закона о геолошким истраживањима и Приједлог закона о основном васпитању и образовању.

Разлози за доношење закона о геолошким истраживањима, који је данас у форми приједлога пред посланицима, садржани су у потреби прецизнијег прописивања појединих одредаба, те стварања услова за квалитетније уређење те области, рекао је министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Одредбама преложеног закона предвиђено је да се у поступак одобравања геолошких истраживања укључе и локалне заједнице на чијој територији ће се изводити детаљна геолошка истраживања минералне сировине, наводи се у образложењу Приједлога закона.

Циљ Приједлога закона о основном васпитању и образовању је подстицање цјеловитог и хармоничног развоја ученика у складу са способностима, а стицањем оперативних и функционалних знања.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да се Приједлогом закона о основном васпитању и образовању уређује дјелатност основног васпитања и образовања као дио јединственог васпитно-образовног система.

- Законским одредбама уређује се оснивање и престанак рада установа основног васпитања и образовања, формирање и рад савјетодавног тијела у области васпитања и образовања, права, обавезе, дужности и одговорности ученика, родитеља и запослених у школи, наставни планови и програми, умјетничко васпитање и образовање, управљање и руковођење школом - рекла је Тривићева.

(РТРС)