На Додиков захтјев, посебна сједница Народне скупштине Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

На Додиков захтјев, посебна сједница Народне скупштине Републике Српске


У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске (НСРС), на захтјев члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика.

Додик је затражио да се НСРС изјасни о Одлуци о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између Босне и Херцеговине и Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, усвојеној без консензуса на сједници Предсједништва БиХ 8. јуна.

Ову одлуку Додик је прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.

По Уставу Босне и Херцеговине, Народна скупштина РС разматра Изјаву члана Предсједништва БиХ и уколико је потврди двотрећинском већином, како наводе из НСРС-а, оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу.

Велика Британија је у априлу ове године објавила да уводи санкције Милораду Додику, као и предсједници РС-а Жељки Цвијановић. Према образложењу британске амбасаде у БиХ, разлог за санкције је њихов покушај нарушавања легитимитета и функционалности државе Босне и Херцеговине.


БХРТ