ПОСЛАНИЦИ ЕП ПОЗВАЛИ БИХ ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ПОСЛАНИЦИ ЕП ПОЗВАЛИ БИХ ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ


Foto
Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је данас Извјештај о БиХ у коме се позива на окончање политичког застоја и напредак у реформама у земљи.

Посланици Европског парламента поновили су своју подршку евроатлантској орјентацији БиХ и осудили реторику мржње и опструкцију институција БиХ, посебно како су навели "од стране руководства Републике Српске".

Политички актери у БиХ су позвани да се "безусловно врате у институције и унаприједе рад на реформама у вези са ЕУ, а посебно у области владавине права".

Извјестилац ЕП за БиХ Пауло Ранжел каже да овај извјештај долази у "кључном тренутку" како за БиХ, тако и за Западни Балкан и Европу.

- Извјештај понавља подршку европској будућности БиХ, али се бави и главним изазовима са којима се земља суочава, односно ескалацијом дестабилизујућих активности као што су блокада институција и процедура доношења одлука. Ови изазови угрожавају јединство, суверенитет и територијални интегритет земље и стоје на путу кључних реформи потребних за напредак на европском путу - каже Ранжел.

Он додаје да је у Извјештају о БиХ посебно наглашена важност одржавања "слободних и поштених" избора у октобру 2022. и кредибилне перспективе приступања земље.

Посланици Европског парламента позвали су БиХ да "примијени санкције ЕУ са којима се земља ускладила" и упозоравају на "континуирани интерес Русије за дестабилизацију БиХ".
 
(ТАНЈУГ/ РТРС)