ПОДИГНУТ ПРВИ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМ НА КАРИБИМА: ПОСВЕЋЕН ЦАРУ ЛАЗАРУ И АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ :: Semberija INFO ::

 

ПОДИГНУТ ПРВИ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМ НА КАРИБИМА: ПОСВЕЋЕН ЦАРУ ЛАЗАРУ И АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ


Храм је урађен по пројекту Саве Ристића по угледу на Херцеговачку Грачаницу, али са криптом која је посвећена Цару Лазару и Светом Александру Невском.

У Пунта Кани у Доминиканској Републици подигнут је један од храмова који су, по благослову Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, планирани по целој Јужној Америци.

Храм је подигнут за мање од годину дана, а данас, на дан Свете тројице сви православни хришћани окупили су се на служењу Свете литургије у Храму Христовог преображења.

Урађен је по пројекту Саве Ристића по угледу на Херцеговачку Грачаницу, али са криптом која је посвећена Цару Лазару и Светом Александру Невском. Већ је урађена јединствена икона где два Светитеља држе у рукама Херцеговачку Грачаницу и стоје на Доминиканском острву.

- Оваква икона је симбол јединства православних словенских народа, и ова два велика светитеља и симбол мисије на овоме делу света, који ће на тај начин стално да нас напомињу да сведочимо истину православља - казао је за ИН4С оснивач парохије по благолсову блаженопочившег Митрополита Амфилохија, архимандрит др Евстатије Милош Аздејковић.

Отац Евстатије је основао и парохије у Панами и на Сан Мартину, поред Венецуеле где је организовао и фондацију која се бави хуманитарним радом, где напуштена деца добијају кров над главом. Такође радове и изградњу организује са људима добротворима и приложницима.

После добијања земљишта од господина Илића, Митрополитов благослов је био да се пренесе дух косовског завета, али и гламур и саврштенство православне архитектуре, те савршенства и лепоте богослужења. Храм ради грађевинска фирма из Доминиканске републике ЈВР Цонструцсионес, а радове надгледа ИДЕА компанија такође из те земље.

Како каже отац Евстатије, неки су се питали коме се ради храм, али "већ данас смо се питали зашто и већи нису почели да праве".

- Све је, наравно, у вези са благословом и чудом Божјим, како се и ово до сад изградило. Добротворе и приложнике сада нећемо помињати да некога не заборавимо, али ћемо то објавити кад буде време, ако Бог да. Само морам да кажем да, осим наших Срба и других православих из Русије, Украјине, итд., који помажу, има неколико иностраних, али и један муслиман који је збиља од срца помогао и то не малом сумом новца. Нека им свима Бог врати милион пута више кроз благослов и здравље, нека их просветли на путу спасења и да им Духа утешитеља - каже отац Евстахије.

Он је изразио наду да ће тај храм, јединствени и први православни храм на Карибима, бити свима на спасење душе и благослов што кроз учешће у Богослужењима, што својим изгледом и лепотом.

- Верујем да ћемо успети да сведочимо свима парвославну веру, културу и филозофију узвишеног живота, свима онима коју буду улазили у њега или пролазили поред њега, пошто се гради у срцу туристичке дестинације - додаје.
Он је нагласио да је "данас у овом тешком времену Српска Црква стуб и светионик православља у свету, нарочито где су присутна браћа из Русије и Украјине".

- Ми смо ту као утеха и фактор помирења, али да нагласим и за друге, на пример, домаће Доминиканце које смо крстили и осећају благослов православља. Морам да напоменем да се заиста онај сукоб на политичкој територији, овде на Црквеној и духовној превазишао, хвала Богу. Такође да напоменем, да су радници, грађевинари, док раде храм, у чуду свако јутро кад дођу на посао и виде шта су до сад урадили. Сваки од њих пита да ли ће моћи да долази на богослужења јер је храм сам по себи благословен и осећају благодат да раде и изграђују вољу Божију, а никад нису чули за православље - каже отац Евстатије.

Истиче да се "нада да ће верни народ послати донације за завршетак радова на првом православном Храму на Карибима који ће нас све везати за вечност у којој ће нас Господ преко овог истог храма и препознати".

(Телеграф.рс)