Сукоб у Украјини: Руске снаге потиснуле украјинске трупе из центра Северодоњецка :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Руске снаге потиснуле украјинске трупе из центра Северодоњецка


Фото - Танјуг / АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини упао је у 110. дан. Северодоњецк је и даље епицентар великих борби за контролу украјинског региона Донбас, а руска војска је освојила већи дио града.


11.55 Уништено западно оружје у области Удачноје

Руске трупе су прецизним пројектилима дугог домета уништиле велику пошиљку западног оружја у близини жељезничке станице Удачноје у Доњецкој Народној Републици /ДНР/, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.
"Високопрецизне ракете са ваздушним лансирањем уништиле су велику количину наоружања и војне опреме у рејону жељезничке станице Удачноје ДНР", рекао је Конашенков.

Он је навео да је ријеч о оружју и опреми које је испоручио Запад, укључујући САД и Европу украјинским националистима.

Такође, уништене су двије батерије вишецјевних ракетних система у рејонима Прогрес Харковске области и Волчејаровка Луганске Народне Републике.

Конашенков је напоменуо да су руски противваздушни системи одбране оборили осам украјинских дронова у протекла 24 часа.

"Руски противваздушни системи оборили су осам украјинских беспилотних летјелица у рејонима Шевченково, Костромка у Николајевској области, Балаклеја, Бородојарскоје у Харковској области, Старомихајловка, Смољаниново и Попасна", прецизирао је Конашенков.

Он је додао да је међу обореним дроновима и један "бајрактар ТБ-2" у Луганској области.

11.43 Басурин:Украјинске снаге или да се предају, или да погину

Украјинске снаге безбједности су блокиране у Северодоњецку и имају две опције - или да слиједе примјер својих колега и предају се, или да погину, рекао је данас замјеник начелника Одјељења народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Едуард Басирун.

Према његовим ријечима, у недјељу су војници Оружаних снага Украјине дигли у ваздух посљедњи мост који је повезивао Северодоњецк са Лисичанском и сада не могу да напусте град, преноси агенција РИА Новости.

"Те украјинске војне јединице које су ту, остале су ту заувијек. Имају двије опције: или да слиједе примјер својих колега и да се предају, или да погину. Немају трећу опцију", рекао је Басурин.

РИА додаје да се борбе настављају на територији фабрике "Азот", гдје "блокирани националисти држе неколико стотина цивила".

Руска агенција наводи да је ослобођена скоро цијела територија самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) и да је Лисичанск посљедњи већи град који још контролишу кијевске власти.

10.42 Руске снаге потиснуле украјинске трупе из центра Северодоњецка

Руске снаге наставиле су са артиљеријским нападом на Северодоњецк и потиснуле су украјинске трупе из централних четврти града, саопштио је данас на Фејсбуку Генералштаб оружаних снага Украјине.

Како се наводи у саопштењу, руске снаге су из артиљеријског оружја гађале положаје украјинских снага у областима око Лисичанска, Северодоњецка и Тошкивке, преноси Украјинска правда.

На фронту у Харкову, руске снаге су усмјериле напоре на одбрану својих позиција и спречавање украјинских трупа да дођу до украјинске границе са Русијом.

На Доњецком фронту, напори Русије су усредсређени на покретање офанзиве у циљу опкољавања украјинских снага у Северодоњецку и Лисичанску и на блокирање путева снабдевања из града Бахмута (главни пут снабдевања Лисичанску и Северодоњецку који је још увек одржив), наводи се у саопштењу.

Како се додаје, Русија наставља да надокнађује своје губитке, а преко 80 комада војне опреме је пребачено у Кремину и Старобилск, укључујући тешку оклопну опрему и артиљеријске системе.

9.52 - Гајдај: На удару артиљерије дио Северодоњецка са цивилима

Индустријска зона Северодоњецка, где се склонило око 500 цивила, под ударом је руске тешке артиљерије, изјавио је данас регионални гувернер Серхиј Гајдај.

Гувернер региона Луганск на истоку Украјине навео је на „Фејсбуку“ да су руске снаге контролисале око 70 одсто града и да су борбе жестоке, пренио је Ројтерс.

9.48 - Подољак објавио списак оружја „потребног Украјини да оконча рат“

Савјетник украјинског предсједника Михајло Подољак, објавио је данас списак наоружања које је, како тврди, потребно Украјини да би окончала рат.

-Бићу директан - за окончање рата треба нам тешко наоружање: 1.000 хаубица калибра 155 милиметра, 300 вишецјевних бацача (МЛРС), 500 тенкова, 2.000 оклопних возила и 1.000 дронова - навео је Подољак на „Твитеру“.

Он је најавио да ће у Бриселу у сриједу, 15. јуна, бити одржан састанак Контакт-групе министара одбране и да Украјина „чека одлуку“.

9.24- Њемачка испоручила Украјини оружје вриједно 350 милиона евра

Њемачка је до сада испоручила Украјини оружје у вриједности 350,1 милион евра, произилази из одговора Министарства привреде и заштите климе на упит посланика љевице Севим Дагделен.

Од првог дана рата 24.фебруара до 1.јуна, њемачка влада дала је „зелено свјетло“ за испоруку оружја у вриједности  219,8 милиона евра, као и заштитну опрему вриједну од 85,2 милиона евра, наводи се у одговору који је објавила агенција ДПА.

Уз то, по поједностављеном поступку, дозвољена је испорука од 1. априла оружја и опреме Бундесвера у вриједности од 45,1 милиона евра.

Државни секретар Удо Филип у одговору Министарства истиче да се ради већином о коришћеном материјалу Бундесвера.

Њемачка влада се два дана послије инвазије Русије на Украјину одлучила за испоруку наоружања нападнутој земљи.

Од тада је испоручено прије свега одбрамбено оружје, као што су ракете за ваздушну одбрану, протитенковски бацачи и слично.

Тешко наоружање, као што су оклопна возила је обећано, али још није испоручено.

8.49 - Русија поздравља посредничке покушаје Ватикана

Русија поздравља посредничке напоре Ватикана у сукобу у Украјини и то што одржава искрен и повјерљив дијалог о низу тема, изјавио је за РИА

Новости директор Првог европског одјељења Министарства спољних послова Русије Алексеј Парамонов.

-Ватиканско руководство је више пута изјављивало спремност да пружи сваку могућу помоћ за постизање мира и окончање непријатељстава у Украјини. Ове изјаве су потврђене у пракси. Одржавамо отворен и повјерљив дијалог о низу питања, првенствено везаних за хуманитарну ситуацију у Украјини - рекао је Парамонов.

Парамонов је нагласио да иницијативе Ватикана могу бити тражене под одређеним околностима.

-На све иницијативе Ватикана и папе Фрање које могу довести до мира у Европи гледамо са великим поштовањем и, наравно, могу бити тражене ако се испоље релевантни предуслови - рекао је он.

8.35- Велика Британија:Русија ће морати да јуриша на ријеке да би успјела у Донбасу

Војне операције преласка ријека наредних мјесеци ће највјероватније одредити ток рата у Украјини, саопштило је данас британско министарство одбране.

У најновијем извјештају се наводи да је кључ у 90 километара дугачком централном сектору руске линије раздвајања у Донбасу, који се налази западно од ријеке Северни Доњец.

Како би остварила успјех у тренутној оперативној фази у офанзиви на Донбас, Русија ће морати „или да направи амбициозне бочне акције, или да изврши јуришне акције преко ријека“, пренио је „Гардијан“.

-Украјинске снаге су често успјевале да сруше мостове пре него што су се повлачиле, док се Русија бори да успостави сложену координацију неопходну за успјешне преласке ријека великих размјера под ватро - наводи у извјештају британско министарство одбране.

6.36- Зеленски: Жестоке борбе за сваки метар Северодоњецка

Украјински војници жестоко се боре за „сваки метар“ Северодоњецка, изјавио је ноћас предсједник Украјине Володимир Зеленски, у време када су руске снаге уништиле мост преко ријеке, након чега су цивили остали само са једним излазом, јавља Ројтерс.

Северодоњецк је постао епицентар великих борби за контролу украјинског региона Донбас, а руска војска је освојила већи дио града.

-Кључан тактички циљ окупатора се није промијенио: нападају Северодоњецк, тамо се одигравају јаке борбе, буквално за сваки метар - рекао је Зеленски у видео обраћању.

Он је додао да „фотографија рањеног 12-годишњака после руског напада сада остаје као трајно лице Русије“.

5.00 - АИ:Докази о честој употребу касетне муниције у Харкову

Докази потврђују распрострањену употребу касетне муниције у Харкову, на сјевероистоку Украјине, гдје су од последица неселективних руских гранатирања и коришћења касетне муниције погинуле стотине цивила, наводи се у новом истраживању Амнести интернешенела (АИ).

АИ тврди да су пронађени докази да су руске снаге у више наврата користиле касетне бомбе 9Н210/9Н235, као и распрскавајућу муницију тј. ракете које избацују мање мине које експлодирају у временским интервалима, преноси BBC.


Агенције / Глас Српске