Мишел: Политички споразум о снажној мапи пута за реформе у БиХ, Додик: Ништа није потписано :: Semberija INFO ::

 

Мишел: Политички споразум о снажној мапи пута за реформе у БиХ, Додик: Ништа није потписано


Састанак лидера парламентарних странака у БиХ са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом завршен је касно синоћ у Бриселу прихватањем политичког споразума о принципима за осигурање функционалне БиХ за напредак на европском путу.

Милорад Додик,српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а, раније је објавио на Твитеру да на састанку у Бриселу ништа није потписано.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел објавио је да је на састанку лидера политичких странака из БиХ у Бриселу у његовом и присуству високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Борела усвојен политички споразум о кредибилној и снажној мапи пута за реформе у БиХ ка заједничкој европској будућности.


У тексту објављеном на сајту Европског савјета наводи се да лидери политичких странака представљених у Парламентарној скупштини БиХ понављају своју посвећеност очувању и изградњи, мирне, стабилне, суверене и независне функционалне европске БиХ, коју чине Бошњаци, Хрвати и Срби као конститутивни народи (уз остале) и грађани БиХ, састављене од два ентитета и Брчко дистрикта, установљеног у складу са Уставом и Општим оквирним мировним споразумом - подржавајући принцип владавине закона и одржавања слободних и демократских избора, те развоја демократских институција на свим нивоима власти.

Према споразуму, лидери странка понављају посвећеност принципима и вриједностима на којима се заснива ЕУ и демократска друштва и будућности БиХ унутар ЕУ и наглашавају важност спровођења реформи које ће унаприједити напредак БиХ ка европској интеграцији, што значи 14 кључних приоритета изнесених у мишљењу Европске комисије.


Учесници састанка наглашавају заједничко саопштење чланова Предсједништва БиХ поводом 25 година Дејтонског мировног споразума и признају важност политичког тренутка и одговорност према грађанима БиХ, имајући на уму "резолуцију Генералне скупштине УН ЕС 11/1 о агресији против Украјине" која је усвојена 2. марта. Уз ову тачку додата је фуснота у којој је наведено да представници из Републике Српске траже разговоре и усвајање одлуке у Предсједништву БиХ о ситуацији у Украјини.

Да би се постигли ови циљеви, учесници су сагласни да је од кључне важности ојачати повјерење, дијалог, изградњу компромиса и рад ка миру и међусобном поштовању међу свим народима и грађанима БиХ.

У тексту се наводи да су лидери политичких партија и чланови Предсједништва БиХ посвећени напретку, функционисању демократије и безбједности БиХ и поручују да ће конструктивно предузети неопходне реформе за очување и напредак тих циљева.

"Наглашавају важност продужења извршног мандата мисије ЕУФОР-а 'Алтеа' и њеног непрестаног присуства у БиХ ради одржања безбједног и сигурног окружења. Посвећени су потпуном поштовању свих коначних и обавезујућих одлука домаћих и међународних судова и конструктивном заједничком раду ка њиховом спровођењу у доброј вјери, с циљем осигурања поштовања европских стандарда", наводи се у тексту.

Према тексту, лидери парламентарних странака и чланови Предсједништва БиХ предузеће све неопходне кораке како би општи избори били организовани ефикасно и обављени на одговарајући начин и са свим неопходним средствима, а странке ће водити предизборну кампању на поштен, конструктиван начин без реторике подјела и мржње.
У споразуму се наводи да ће лидери политичких партија конструктивно сарађивати након општих избора у БиХ како би осигурали брзо формирање нове законодавне и извршне власти на свим нивоима у складу са законски одређеним роковима.

Лидери ће одлучно радити ка испуњавању 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ, ради напретка на путу ка Унији и одговора тежњама народа.

У тексту се наводи да ће, у овом контексту, циљ бити хитно и не касније од шест мјесеци од формирања свих нивоа власти да се усвоји закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ и закон о судовима, закон о спречавању сукоба интереса, као и закон о јавним набавкама.

Циљ ће бити и усвајање изборне реформе и ограничене реформе Устава, неопходне за осигурање пуног усаглашавања са пресудама Европског суда правде и Уставног суда БиХ, препорукама Венецијанске комисије и препорукама Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) те Групе држава против корупције (ГРЕКО).

Циљ ће бити и усвајање мјера за потпуну обнову редовне политике дијалога са ЕУ, укључујући кроз структуре Споразума о стабилизацији и придруживању (САА) и предузимање неопходних корака да земља има користи од средстава ЕУ у склопу Инструмента за предприступну помоћ (ИПА три), укључујући благовремену ратификацију Споразума о финансијском оквиру и партнерству.

У споразуму је наведено да су политички лидери сагласни са предузимањем корака за осигурање потпуног функционисања институција на нивоу БиХ, с циљем да БиХ испуни критичну масу реформи и одлучно напредује на свом путу ка ЕУ.


У тексту споразума се додаје да су одлуке донесене у складу са нивоом надлежности и да ће лидери предузети конструктиван дијалог након избора о основним питањима у вези с функционисањем земље, укључујући усвајање стратегија у секторима заједничке надлежности, у складу с кључним приоритетима потребним за осигурање правне извјесности расподјеле надлежности на свим нивоима власти.

Лидери ће, према споразуму, јачати борбу против корупције и организованог криминала, укључујући гаранције осигурање да спровођење закона и правосуђе могу дјеловати независно и да ће имати сва расположива средства за установљавање архиве проактивних истрага, потврђене оптужнице, судски прогон и коначне пресуде, укључујући и на високом нивоу.

У тексту се додаје да ће се ићи ка побољшању општег функционисања јавне администрације осигурањем професионалне и деполитиковане јавне службе.
Наводи се да ће се тежити усклађивању БиХ са Заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, укључујући спровођење и сарадњу у секторима које обухвата ова политика у складу са Чланом 10 Споразума о стабилизацији и придруживању.

Према тексту споразума, лидери су посвећени предузимању конкретних корака ка унапређењу окружења погодног за помирење како би се превазишло насљеђе рата, у складу с кључним приоритетима и са Заједничким саопштењем чланова Предсједништва БиХ поводом 25 година од Дејтонског мировног споразума.

Како је наведено са овим тачкама сагласни су лидери парламентарних странака и чланови Предсједништва БиХ - Милорад Додик (СНСД), Шефик Џаферовић (СДА) и Жељко Комшић (ДФ), Петар Ђокић (СП), Един Форто (НС), Бакир Изетбеговић (СДА), Елмедин Конаковић (НиП), Нермин Никшић (СДП), Нермин Огрешевић (НЕС), Елзина Пирић (ПДА), Сенад Шепић (НБ) и Ненад Стевандић (Уједињена Српска).


Састанку са Мишелом у Бриселу присуствовали су и предсједници ПДП-а Бранислав Бореновић и ДНС-а Ненад Нешић.


Независне новине