ОБИЉЕЖЕН ПРОБОЈ КОРИДОРА: "НАЈСВЈЕТЛИЈИ И НАЈХУМАНИЈИ РАТНИ ПОДВИГ ВРС" :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН ПРОБОЈ КОРИДОРА: "НАЈСВЈЕТЛИЈИ И НАЈХУМАНИЈИ РАТНИ ПОДВИГ ВРС"


- Акција "Коридор 92" једна је од најсвјетлијих операција Војске Републике Српске која је била од пресудне важности у стварању и одбрани Српске, поручено је данас на скупу у Ристића Гају, код Добоја, гдје је обиљежено 30 година од почетка пробоја "Коридора живота".

Бивши командант Крњинске бригаде Мико Шкорић рекао је да је војном операцијом "Коридор 92" ратне 1992. године обезбијеђена територијална цјеловитост Републике Српске, успостављена њена и веза Републике Српске Крајине са матицом Србијом.

Он је подсјетио да је повод за најхуманију операцију била смрт 12 беба у породилишту у Бањалуци, зато што нису имали кисеоника и немогућности његове доставе усљед копнено-ваздушне блокаде Организације Уједињених нација.

"У мјесту Станови 10. јуна одржан је састанак на коме је донесена одлука о пробоју коридора, а два дана раније на овом просотру српске јединице ступиле су у борбу са једницама ХВО и регуларне војске Хрватске", рекао је новинарима Шкорић.

Он је оцијенио да није било те одлуке и да српске јединице нису предузеле акцију, непријатељ би остварио свој циљ да угрози Добој.

Шкорић је навео да су дешавања у Сјековцу, код Брода, били порука шта се овдје спрема и шта ће се десити са Србима на овом простору.

"Коридор није имао алтернативе, Срби су морали да се бране", изјавио је Шкорић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је Ристића Гај једно од историјских мјеста на коме се одаје пошта страдалим за Репбулику Српску.

"Са овог мјеста је кренула акција 'Коридор живота', која је најсвјетлија операција којом је одблокиран западни дио Републике Српске и Републике Српске Крајине", рекао је Јеринић.

Јеринић је оцијенио да је овом битком основана и успостављена Република Српска и због тога је битно да млађе генерације знају шта се дешавало на овом мјесту.

Предсједник Одбора инвалида у Борачкој организацији Добој Душан Ђукановић рекао је да је српски народ на овом простору био стјеран на ивицу живота или смрти због чега се морао организовати и кренути у одбрани својих кућа, породице и Републике Српске.

"Све што се дешавала у Сијековцу, код Брода, гдје је непријатељ извршио масакр српских цивила, био је знак да се морамо бранити", рекао је Ђукановић и нагласио да Спомен-обиљежје у Ристића Гају јасно говори о тежини рата и жртвама које су дате за Републику Српску.

Милорад Нешић из мјеста Малог Прњавора, дијете погинулог борца, рекао је да је у вријеме операције био средњошколац, коме је као ратним генерацијама прекинуто школовање и најљепши дио живота.

"Покојни отац се вратио из Аустрије са привременог рада и прикључио се Војсци Републике Српске за коју је живот дао", истакао је Нешић и додао да је жал за изгубљеним оцем данас иста као и 1992. године.

Ненад Радуловић, из засеока Зарјечак, припадник Крњинске бригаде рекао је да је рањен код Брода.

"Пробој Коридор је једна од најхуманијих операција и била ми је част да сам учествовао у тој операцији, којом је створена држава, Репбулика Српска", нагласио је Радуловић.

Операцију "Коридор", чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине. Командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Код Спомен-обиљежја за 445 погинула борца са простора Крњина у Ристића Гају служен је парастос и положени су вијенци и цвијеће.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје положили су представници организација и удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата из Добоја и станара, градоначелник Добоја Борис Јеринић, бивши командант Крњинске бригаде Мико Шкорић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, представници 3. Република Српка пука ОСБиХ и бројни грађани са простра Крњина, Станара и Добоја.

Централна манифестација обиљежавање пробоја Коридора одржаће се традиционално у недјељу уочи Видовдана, ове године у недјељу, 26. јуна у Дугој Нјиви, код Модриче

(Глас Српске)