АКЦИЗЕ ОСТАЈУ НА ЗАЧЕЉУ :: Semberija INFO ::

 

АКЦИЗЕ ОСТАЈУ НА ЗАЧЕЉУ


- О смањењу пореза на додату вриједност (ПДВ) поново ће се идуће седмице причати у Сарајеву, а од најављеног укидања акциза на нафтне деривате нема ни трага ни гласа иако бензинске пумпе скоро свакодневно мијењају цјеновнике па поједине литар горива продају и за 3,50 марака.
Скоро све политичке странке у БиХ биле су за смањење ПДВ-а, али и за укидање акциза на гориво. Те мјере политичари су свакодневно спомињали у фебруару и марту и били њихови заговорници те наглашавали да је потребно измијенити законе за то што прије како би се помогло становницима усљед свакодневног раста цијена основних животних намирница и горива. Међутим, у посљедње вријеме о тим мјерама политичари све рјеђе причају, осим ако их неко од новинара не пита. Посебно нико од њих не спомиње више укидање акциза на гориво. Ту тачку дневног реда нико не ставља ни на сједнице Представничког и Дома народа, нити се појављује на сједницама њихових комисија.
С друге стране, на дневном реду сједнице Дома народа, која је заказана за сриједу, су и измјене Закона о ПДВ-у у другом читању, а који је предложио СДС-ов посланик Мирко Шаровић. Овим законом дефинисана је нижа стопа од пет одсто на основне животне намирнице и виша од 22 одсто на луксузну робу. Та тачка дневног реда прошла је сједницу Комисије за финансије и буџет, на којој нису усвојени амандмани из Српске да нулта стопа ПДВ-а буде на основне животне намирнице. Да ли ће се прича о смањењу стопе ПДВ-а коначно завршити у сриједу, нико не може да прогнозира.
- Не очекујем да ће владајућа већина гласати за измјене Закона о ПДВ-у, али видјећемо у сриједу. Никад се не зна - рекла је посланик у Представничком дому Парламента БиХ Мира Пекић.
Када је ријеч о укидању акциза на гориво, Пекићева наводи да се власт у БиХ сада пребацила на друге теме.
- Очигледно су се забавили неким другим задацима који су пред њих постављени и нико више не обраћа пажњу на цијене основних животних намирница и горива које свакодневно расту. Сматрам да би све то требало поново вратити у процедуру, нарочито укидање акциза на гориво, јер је то законско рјешење лакше и спроводљиво - рекла је “Гласу Српске” Пекићева и додала да је један од закључака Народне скупштине РС био управо да акцизе на гориво буду суспендоване на одређени временски период како би се помогло становницима.
Пекићева је додала да све ово показује да је проблем раста цијена горива на зачељу дневног реда власти у БиХ.
Процедуре
Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) раније су навели да је за укидање акциза на гориво и смањење ПДВ-а на основне животне намирнице потребно испунити низ услова.
- Потребно је измијенити акцизне стопе на нафту и нафтне деривате у софтверу који прати увозно царињење робе. Поред тога, мора се поближе прописати како поступити са залихама које ће обвезници имати на дан примјене закона. За све ово потребан је минимално мјесец. Када је ријеч о смањењу ПДВ-а, ту су процедуре још и компликованије и да би све ту урадили како би закон био спроводљив, потребно је најмање пола године - рекао је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.
 
(Глас Српске)