КАДА КРЕЋЕ ПОДЈЕЛА ВАУЧЕРА ЗА ЉЕТОВАЊЕ :: Semberija INFO ::

 

КАДА КРЕЋЕ ПОДЈЕЛА ВАУЧЕРА ЗА ЉЕТОВАЊЕ


Foto: Ilustracija
Мада смо већ загазили у сезону одмора, Министарство трговине и туризма Републике Српске ће тек од идућег мјесеца пустити у оптицај дуго најављиване туристичке ваучере за ову годину.

Раније је, након састанка представника министарства и привредника било најављено како ће ваучери бити доступни од 4. априла, али је Влада РС тек јуче усвојила Уредбу о начину и поступку додјеле туристичких ваучера грађанима Републике Српске за субвенционисано коришћење угоститељских услуга. 

Ваучер, у вриједности 100 КМ, тако ће се моћи користити једном, од 1. јула до 30. октобра, за услугу смјештаја у Српској, ноћење с доручком. 

Позив угоститељима

Корисник ваучера је сваки пунољетни грађанин Српске, као и људи с пребивалиштем у Брчко Дистрикту који посједују држављанство Републике Српске. Ваучери се могу користити искључиво ван мјеста пребивалишта.

Из Министарства трговине и туризма су рекли да ће, по ступању на снагу Уредбе, расписати јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама за учешће у пројекту. 

Из Привредне коморе поручују да су ваучери показали много позитивних ефеката, те да очекују, што је био и један од њихових захтјева, да постану трајна категорија као вид помоћи сектору туризма.
 
 
Напомињу да смо већ полако ушли у сезону одмора, због чега је пожељно да туристички ваучери што прије заживе, како би се привредни субјекти из овог сектора могли на вријеме пријавити и искористити их када буде јек сезоне.

Привредници су имали и бројне приједлоге како промијенити услове за подјелу ваучера, између осталог, да се они додјељују и дјеци. Састанци с надлежнима ипак нису донијели жељене новине.

– Према информацијама које имамо, у уредби која је припремљена требало би да буде поновљено све што је било и у претходном периоду, без додатних новина – рекао је портпарол Коморе Владимир Благојевић. 

Услов

То значи да једна особа ваучером може платити смјештај за најмање два ноћења заредом, док два корисника ваучере могу искористити за резервисана минимално три ноћења.

Из Привредне коморе подсјећају да су ваучери, једним дијелом, спасили значајан дио туристичког сектора РС током пандемије вируса корона.

– Важно је да стварамо навику код наших становника да бар један дио одмора, ако не сав, проведу у Српској, јер имамо много тога да понудимо. Претходни период је показао да наши људи нису ни знали колико имамо природних богатстава и дестинација, а ту је од кључне важности било увођење ваучера – закључује Благојевић.

За годину дана, од 15. јуна 2020. године до 30. јуна 2021. године, грађанима Српске издато је близу 47.000 туристичких ваучера. Највише ваучера искориштено је у угоститељским објектима у оквиру бањских центара, Олимпијског центра „Јахорина“ и Требиња.

Странци

Угоститељи на југу Српске вјерују да ће и предстојећа сезона у овом граду бити успјешна.

– Туристички ваучери значили су хотелима и туристима који су на тај начин уштедјели одређени дио новца, тако да јесмо за опцију да се ваучери врате и да та пракса постане редовна – каже Милица Носовић, ПР менаџер хотела “Нар” у Требињу.

Додаје да већ имају интересовања посјетилаца за преноћиште, али капацитети још нису константно попуњени. Праве гужве крећу од јула.

Гости из иностранства који у Требиње долазе преко љета овдје остају по седам дана, али су најчешће ипак викенд туре од петка до недјеље.

У прва четири мјесеца ове године у Српској је остварено укупно 109.801 долазака туриста и 284.480 ноћења. Од укупног броја, 54.156 туриста били су домаћи туристи, док су 55.645 били страни. Највећи број страних туриста долазио је из земаља региона – Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе.

(Српска Инфо)