У Српској 400 агронома без посла :: Semberija INFO ::

 

У Српској 400 агронома без посла


У Републици Српској 400 инжењера пољопривреде је на бироу, а и они који су запослени, неријетко, након 16 година школовања раде физичке послове: возе виљушкаре или претоварају вреће са вјештачким гнојивом. На то је синоћ на скупштинском засједању упозорио посланик СДС Миладин Станић.

-Треба ли онда да се чудимо, што наши инжењери агрономије по Словенији и другим земљама ЕУ возе камионе. Жалосно је то, у образовање сваког од њих је уложено најмање 100.000 КМ, али они немају другог избора. Ако овдје не може наћи посао, не може основати своју фарму, јер није у прилици да узме у закуп или под концесију државну земљу, шта друго младом високообразованом човјеку преостаје - рекао је Станић.

Он је замолио представнике Владе да нађу мјеста за агрономе, ако не може другачије, онда бар преквалифкацијом за ИТ сектор, или друге области. Станић је, међутим, рекао и нешто што је погодило у живац министра пољопривреде Бориса Пашалића, који је и професор Пољопривредног факултета у Бањалуци.

-Имамо толико незапослених агронома, а истовремено имамо само на Пољопривредном факултету у Бањалуци 150 запослених и око 200 студената. Зар не би било боље да демонтирамо Пољопривредни факултет у Бањалуци или на Палама, па да студенте, уз стипендије, шаљемо на студије у Србију - рекао је Станић.

Министар Пашалић је одговорио да имамо на бироу и 1.000 правника, па нико не заговара укидање Правног факултета.

-Није истина да на Пољопривредном факултету имамо 150 запослених и 200 студената. Имамо много мање запослених и много више студената, а међу академским особљем имамо велики број младих људи, који су се образовали у иностранству, па се вратили у РС - рекао је Пашалић.

Додао је да је друго је питање зашто у БиХ имамо осам пољопривредних факултета, док, на примјер Аустрија, која има дупло више становника и једна је од најбогатијих земаља свијета, има два пољопривредна факултета.

-Рјешење, свакако треба тражити, али није рјешење укидање факултета у Бањалуци, који је једнако квалитетан, а у неким аспектима чак и квалитетнији од Пољопривредног факултета у федералном Сарајеву - рекао је Пашалић и додао да ће се нажалост, силом прилика, број студената агрономије сигурно смањивати, јер имамо све мање дјеце и младих.

Српска инфо/Бијељина данас