"НЕКА ЗАПАДНИ БАЛКАН БУДЕ ОТВОРЕНИ БАЛКАН" :: Semberija INFO ::

 

"НЕКА ЗАПАДНИ БАЛКАН БУДЕ ОТВОРЕНИ БАЛКАН"


Foto
Између земаља чланица Србије, Албаније и Сјеверне Македоније потписан је низ споразума о сарадњи у области образовања, културе, туризма.

Иницијативу су подржали комесар Европске уније Оливер Вархељи и специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Отворен је позив Црној Гори и БиХ да приступе тој регионалној асоцијацији.
Самит је закључен поруком - нека Западни Балкан буде Отворени Балкан, то је будућност свих у региону без обзира на нацију и вјеру.

Ипак, у БиХ нема политичке сагласности, постоји страх да је асоцијација замјена за чланство у ЕУ, али и бојазан од доминације Србије која је са Албанијом и Сјеверном Македонијом идејни творац пројекта.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да пословна заједница жели прикључивање иницијативи, али да нема политичке сагласности. Као примјер навео је да на данашњој сједници Предсједништва БиХ није прошао захтјев да се на дневни ред стави тачка давање сагласности да се БиХ прикључи иницијативи, јер су против били бошњачки и хрватски члан.

- Неспорно је да је предсједник Србије Александар Вучић лидер пројекта и неспорно је да у БиХ постоји отпор појединаца управо због те чињенице. Разумјели смо - поруке не постављају се датуми, врата су нам отворена када будемо могли да донесемо политичку одлуку - рекао је Тегелтија.

"Отворени Балкан" није алтернатива ЕУ, доноси добробит пословној заједници и свим људима. Као примјер речено је да ће грађани Србије, Македоније и Албаније моћи да путују ауто-путевима са једним стикером, без задржавања, зелене траке за убрзан промет камионе на граничним прелазима већ су реалност.

Црна Гора је први пут, као и БиХ, била присутна на самиту у улози посматрача. Из изјава црногорског премијера Дритана Абазовића даје се наслутити да постоји воља Подгорице да приступи овом регионалмом формату. Међутим, Абазовић, као и његов албански премијер Еди Рама, тражи да већ на сљедећем скупу буде и шести члан, тзв. Косова.

Комесар ЕУ Оливер Вархељи и амерички дипломата задужен за Балкан Габријел Ескобар подржали су регионално увезивање на економској основи.

Међутим, Тегелтија примјећује да из ЕУ стижу другачије поруке које одвраћају поједине политичаре у БиХ од чланства.

Тегелтија је са Вучићем договорио састанак са представницима Републике Српске и заједничких институција како би се предуприједила евентуална енергетска и криза са храном на јесен и зиму.

Са комесаром Оливером Вархењијем је отклонио и дилеме око наставка финансирања пројеката у БиХ, тачније у Републици Српској, због наводне блокаде заједничких институција. Вархељију је рекао да раде оба дома Парламентарне скупштине БиХ, Предсједништво, Савјет министара и да нема разлога да та средства буду задржана. С Охрида је на крају послата порука да земље региона Западног Балкана заслужују чланство у ЕУ.
 
(РТРС)