Хоће ли РС стати украј манипулацијама: Чак 5.000 потписа услов за оснивање партије :: Semberija INFO ::

 

Хоће ли РС стати украј манипулацијама: Чак 5.000 потписа услов за оснивање партије


Посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће Нацрт закона о политичким странкама у Републици Српској, којим се предвиђа да умјесто садашњих 500 потписа за оснивање политичке странке треба прикупити 10 пута више или 5.000 потписа.

Осим тога, оснивачкој сједници скупштине странке треба да присуствује најмање 250 чланова, а један грађанин може бити оснивач само једне политичке странке, изузев у случају када је од оснивања политичке странке чији је раније био оснивач прошао период од четири године.

"Новосноване партије оснивају се због манипулације јер не знам да је иједна од странака које су формиране у изборним годинама успјеле направити нешто на изборима. Те странке се оснивају уз помоћ већ актуелних политичких партија како би се обезбиједио већи број мјеста у бирачким одборима", рекао је Перица Бундало, шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, који је и предложио ово законско рјешење.
Он истиче да такве партије имају свега неколико чланова и на изборима освоје један или ниједан глас, а да је тако како каже, говори и чињеница да је 2016. године на сваких 8.000 људи била регистрована једна политичка партија.

Иначе, у Републици Српској на снази је Закон о политичким организацијама, који је донесен још у јуну 1996. године, а незнатно је измијењен 2022. године и у посљедњих 25 година одредбе постојећег закона, по мишљењу предлагача, у значајном дијелу су превазиђене.

Тренутно су за регистрацију политичке партије услови доста либерални и осим 300 КМ таксте потребно је 500 потписа, с тим да оснивачку скупштину могу основати свега три члана и донијети акте неопходне за регистрацију у суду. С обзиром на велики број политичких партија у периоду од 2009. до 2017. године на захтјев Централне изборне комисије БиХ из регистра је избрисано њих 158.

"Мноштво политичких странака отворило је простор за изборне манипулације, те довело до нестабилности законодавних тијела на свим нивоима власти", наводи се у образложењу Нацрта закона о политичким странкама у Републици Српској.

Оно што је занимљиво јесте да је Влада Републике Српске на ово предложено законско рјешење дала негативно мишљење, али како каже Бундало то није разлог да се о закону не расправља и отвори прича о тим стварима.
"То је процес. Овај закон ће имати смисла када се исти или сличан усвоји у Федерацији БиХ и Брчко дистрикту и уз измјене Изборног закона БиХ", нагласио је Бундало.

Нацртом закона о политичким странкама у Републици Српској на одређен начин регулисано је и спајање политичких партија па тако рецимо политичкој странци се може припојити друга политичка странка с тим да странка која се припаја губи свој правни субјективитет, што сада није случај.

Такође, нацртом је дефинисано како странка престаје с радом с тим да поступак за забрану рада политичке странке може покренути Министарство правде, Влада, републички јавни тужилац и Народна скупштина Републике Српске.
Када је ријеч о казненим одредбама, нацрт предвиђа навјећу казну од 10.000 КМ, али и обавезу да све партије поднесу захтјев за упис у регистар осим оних који су на посљедњим изборима освојили најмање један мандат у Народној скупштини Републике Српске или Представничком дому парламента БиХ.


Независне новине