РЈЕШЕЊЕ ЗА ПРЕВАРЕ Двокружни изборни систем смањује број кандидата :: Semberija INFO ::

 

РЈЕШЕЊЕ ЗА ПРЕВАРЕ Двокружни изборни систем смањује број кандидата


Незапамћена поплава независних кандидата за учешће на овогодишњим изборима за предсједника и потпредсједника Републике Српске указује на потребу што хитнијих измјена Изборног закона како би се стало у крај преварама.

Ово за Српскаинфо тврде представници и власти и опозиције, као и бројни аналитичари и стручњаци за изборни систем. Наиме , откако је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ 4. маја донијела одлуку о расписивању избора па до данас, дакле за само нешто више од три седмице, пријаву за изборе за предсједника и потпредсједника Српске поднијело је чак 17 кандидата.

Углавном је ту ријеч о потпуним анонимусима и људима за које се, мало кроз шалу, а више за озбиљно, сматра да би тешко увјерили и чланове своје најуже породице да гласају за њих.
Продаја мјеста

Да је у овом случају ријеч о покушају манипулације изборним процесом кроз продају мјеста чланова бирачких одбора, али и “растакању” гласова бирачког тијела, једногласно оцјењују сви саговорници нашег портала које смо питали за мишљење о овој теми. Већина сматра да би промјене Изборног закона, у смислу увођења двокружног система на изборима за најважније инокосне функције, биле најбоље рјешење.

– Ништа толико не штети демократији као претјеривање с демократијом. Управо на примјеру Републике Српске и БиХ може се рећи да ова крилатица погађа у срж проблема у друштвима која су подложна тешким облицима манипулација, малверзација и у којима је корупција практично институционализована – каже за Српскаинфо политиколог Дарко Кузмановић.

Он оцјењује као скоро невјероватан податак то да се за избор предсједника Републике Српске, која има око 900.000 становника, већ пријавило 17 кандидата, те да ће их, према његовим ријечима, до истека рока за предају кандидатура, крајем јула, вјероватно бити више од 20.

– На недавно одржаним предсједничким изборима у Француској, која има око 70 милиона становника, учествовало је свега 12 кандидата. У Србији, која има седам милиона становника, било је осам кандидата на предсједничким изборима. Легитимно је право сваког појединца да се кандидује, али код нас се огроман дио кандидатура злоупотребљава искључиво за трговину бирачким одборима, као и за одвлачење гласова конкурентима у изборној утакмици, што на неки начин представља институционализовани облик корупције.

Рјешење проблема је веома једноставно и налази се у увођењу двокружног изборног система који би, прво, довео до филтрирања, јер би, под условом да један кандидат нема више од 50 одсто гласова, два кандидата с највећим бројем гласова из првог изборног круга прошла у други круг, гдје би се практично креирала референдумска атмосфера. Тако изабрани кандидат имао би и много већи легитимитет него што је сада случај – сматра Кузмановић.
 
(Српска инфо)