КОЛИКО ЋЕ СВИЈЕТ ОСЈЕТИТИ ПОСЉЕДИЦЕ НЕДОСТАТКА ПШЕНИЦЕ ИЗ УКРАЈИНЕ? :: Semberija INFO ::

 

КОЛИКО ЋЕ СВИЈЕТ ОСЈЕТИТИ ПОСЉЕДИЦЕ НЕДОСТАТКА ПШЕНИЦЕ ИЗ УКРАЈИНЕ?


Foto: Ilustracija
Цијене хране и других производа на глобалној разини незаустављиво расту због дешавања у Украјини. Какав ће ефекат то имати на глобалну сцену у наредном периоду, може ли се надомјестити губитак у производњи изазван ратом у Украјини те о томе да ли ће се повећати сиромаштво у свијету у интервјуу за Н1 открива економистица УН-ове Организације за храну и пољопривреду Моника Тотхова.

Ситуација у Украјини, утиче на свјетска тржишта, посебно житарица, уљарица, али и других роба, упозорава.

“Тржишта су одраније била у тешкој ситуацији прије него што је рат кренуо, поготово јер се свијет опорављао о пандемије ЦОВИД-19. У свијету се повећао број оних којима је угрожено снадбдијевање храном. Цијене прехрамбених производа биле су високе због високог инпута, неким уским грлима у ланцима снабдијевања и тако даље, итд. Дакле, ако се овом миксу дода да смо имали, прије рата, овај додатни шок, то ствара врло затегнуту ситуацију на тржишту, а цијене пољопривредних производа расту”, казала је Тотхова.

Наглашава да се пшеница узгаја у Украјини као зимски усјев, тако да је засађена прошле године отприлике у октобру, новембру. Жетва је од јуна, јула зависи од тога како ће се вријеме развијати ове године.

“Дакле, оно што сада видимо је како је Украјина извозила пшеницу из прошлогодишње жетве која је заиста била напуштена, пожњела је преко неких 30 милиона тона пшенице посебно, а успјела је да извезе 18 милиона. А нормално 18 милиона је износ у извозу у просјеку на годишњем нивоу. Ове године посебно је успјела извести 18 милиона тона до почетка рата у фебруару. Након почетка рата Украјина више не може извозити путем мора јер мора нису више доступна због блокада и покушали су извести више путем жељезнице и ријека, али обим није довољан”, казала је Тотхова за Н1.

(Н1)