ПРОИЗВОДЊА СТРУЈЕ ПОГУРАЛА ИНДУСТРИЈУ У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ПРОИЗВОДЊА СТРУЈЕ ПОГУРАЛА ИНДУСТРИЈУ У СРПСКОЈ


- Производња електричне енергије је ове године погурала повећање индустријске производње у Републици Српској за 10 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Како се наводи у овим подацима, укупна календарски прилагођена индустријска производња у Републици Српској у априлу 2022. године, у поређењу с априлом 2021. године, већа је за 10 одсто.

Према њиховим подацима, у априлу 2022, у односу на април 2021. године, календарски прилагођена производња енергије већа је за 27,3 одсто.

"Производња интермедијарних производа већа је за 10,2 одсто, капиталних производа за 7,2, нетрајних производа за широку потрошњу за 1,6, док је производња трајних производа за широку потрошњу мања за 18,8 одсто", стоји у подацима Завода за статистику Републике Српске.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, рекао је да ови подаци показују да привреда РС није значајније угрожена свим дешавањима и кретањима тренутно у свијету, као што су поскупљења енергената, недостатка репроматеријала, радне снаге и остало.

"Оно што је подигло индустријску производњу јесте производња и извоз електричне енергије. 'Електропривреда РС' као јавно предузеће производи струју и у прилици је да је извезе у иностранство по знатно повољнијим цијенама у односу на друге", истакао је Ћорић.

Према његовим ријечима, ово је прилика да се поправе индустријска производња те спољнотрговински биланси домаће привреде.

"У прва три мјесеца са Србијом смо имали за 100 одсто већу спољнотрговинску размјену у односу на прошлу годину, а велики дио од тога је извоз електричне енергије. Ово је показатељ и добар модел како искористити своје компаративне предности и да оно што имамо квалитетно пласирамо на инострано тржиште. Производња електричне енергије је значајно побољшала показатеље, како у физичком обиму производње, тако и у спољнотрговинској размјени. Ипак, можда бисмо ту енергију могли да утрошимо и у сопственим процесима", нагласио је Ћорић.

Горан Радивојац, професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци, казао је за "Независне новине" да је дефинитивно познат потенцијал Републике Српске у електроенергетском сектору, који је сада дошао до изражаја.

"Треба водити рачуна да се тај потенцијал искористи до краја, те треба прилагодити своје политике тренутном стању на тржишту. Знамо да ће расти  потражња електричне енергије, а самим тим и цијена", навео је Радивојац.

На питање да ли можемо очекивати већу производњу електричне енергије у наредном периоду, Радивојац одговара да можемо, уколико будемо имали из чега производити.

"Мислим да је потребно да се граде нове термоелектране великог капацитета, јер мини-хидреоелектране не рјешавају ништа. Бук Бијела и остали пројекти су императиви, а мини-хидроелектране ће у времену које долази бити само кап у мору", закључио је Радивојац.

​(Независне)