Санчез: Шведска и Финска присуствоваће наредном састанку НАТО савеза у Mадриду :: Semberija INFO ::

 

Санчез: Шведска и Финска присуствоваће наредном састанку НАТО савеза у Mадриду


Шпански премијер Педро Санчез најавио је да ће Финска и Шведска учествовати на састанку НАТО-а сљедећег мјесеца у Мадриду, најавио је то на Свјетском економском форуму y Давосу.

Састанак би се требао oдржати 29. и 30. јуна.

"Политичка је воља савезника да пожеле добродошлицу ове двије земље. Убрзаћемо парламентарни процес како бисмо испунили посвећеност ове двије земље”, казао је Санчез.

Такођер је казао како се припрема неформална вечера између НАТО савезника и чланица Европске уније".

"Важно је да дефинишемо наш стратешки концепт до 2030. године. За Шпанију је важно да пренесе чврсту поруку о позицији југа да се суочи са Путином и заузме став, узимајући у обзир ову стратегију НАТО-а”, изјавио је Санчез у Давосу.

Након деценије неутралности, Финска и Шведска службено су поднијеле захтјев за улазак у НАТО прошле седмице. Потребна ратификација могла би потрајати годину дана - а Турска пријети ветом.

Сада је на потезу Вијеће НАТО-а које ће расправљати о овим захтјевима за чланство. Вијеће се састоји од представника свих 30 држава Савеза, одлука се мора донијети једногласно. Према наводима из дипломатских кругова, ратификација одлуке о новим члановима од стране свих 30 парламената могла би потрајати до годину дана.

Русија је недавно релативно мирно реагирала на те планове. Формални улазак Шведске и Финске у НАТО вјероватно неће пуно промијенити јер су обје земље већ одавно укључене у маневре НАТО-а, рекао је у руски министар вањских послова Сергеј Лавров.


БХРТ