Резање оптерећења на плате корисно и привреди и радницима :: Semberija INFO ::

 

Резање оптерећења на плате корисно и привреди и радницима


БАЊАЛУКА - Смањивање оптерећења на плате у реалном сектору у Српској помогло би привредницима, а самим тим би се то прелило и на текуће рачуне запослених, поручују у пословној заједници у Српској.

Претходно је такву идеју у недјељу изнио лидер СНСД-а Милорад Додик, који је, између осталог, рекао да је главни проблем одлазак људи, те послодавцима предложио да подигну плате.

"А ми ћемо задржати наше порезе или ћемо смањити удупло на плате и онда ви нећете имати веће обавезе према држави", рекао је Додик.

Ту изјаву убрзо потом је на Твитеру прокоментарисао Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, који сматра да би такву замисао требало и реализовати.

"Пуна подршка за изјаву Додика да треба због повећања плата у приватном сектору замрзнути доприносе. Чекамо то још да буде црно на бијело и славимо сви заједно", навео је Тривић.

У изјави за "Независне новине" Тривић истиче да је за пословну заједницу од велике помоћи да у тренуцима повећања плата не морају више да дају и држави. То би, додао је, помогло да повећање плата буде осјетније.

"То би било рађено на начин да ви платите држави све, односно доприносе у пуном износу, а онда држава провјери да ли сте повећали плате и онда вам врати један дио. Питање је шта хоћете као држава - ако причате о томе да треба дигнути плате у приватном сектору, хоћете ли помоћи?", упитао је Тривић, који је додао да се не овај начин не мијења основица за пензије.

Подсјетимо, Влада Српске је недавно донијела одлуку да минималац повећа са 590 на 650 марака. То је наишло на бијес пословне заједнице, која тврди да је то урађено без адекватне анализе, као и да је у питању популистичка мјера која представља још једну омчу око врата за привреду, која ионако грца у бројним проблемима у пословању.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС СВОТ, истиче да постоје послодавци који немају простора да повећају плату. Према његовим ријечима, наметање да исплаћују веће плате може за неке од тих фирми значити и затварање, а радници би могли остати без посла.

"Треба бити опрезан, не може свака индустријска грана да се третира на исти начин", појаснио је Грабовац.

Он је подсјетио да је држава у протеклом периоду имала повећане приливе од пореза, те додао да би свако наметање одлуке о повећању плата требало бити попраћено смањењем пореза и доприноса.

"На тај начин помогло би се послодавцима да повећају плате", рекао је Грабовац за "Независне новине".

Додик је, иначе, јуче рекао да ће најављено повећање плата и пензија за 10 одсто за мај помоћи социјално угроженом становништву у Републици Српској.

"Влада Републике Српске има низ мјера. Сваки дан све и једну иницијативу коју добијемо или чујемо да неко ради у окружењу или негдје у свијету покушавамо да убацимо у наш модел, видимо да ли може бити примјењив, да је социјално одговорна и стабилизацијска мјера, а не да је неки авантуризам", рекао је Додик.

​Независне новине