ЦИК БиХ: За октобарске изборе пријавило се 108 политичких субјеката :: Semberija INFO ::

 

ЦИК БиХ: За октобарске изборе пријавило се 108 политичких субјеката


Централна изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине саопштила је да се 91 политичка странка и 17 независних кандидата пријавило за учешће на Oпштим изборима 2. октобра. Многе од тих странака, упркос значајном поскупљењу таксе, пријавиле су и кандидате за чланове Предсједништва Босне и Херцеговине и предсједника, односно потпредсједника Републике Српске. То ипак не значи да ће сви ови политички субјекти на крају имати своје кандидате.

Већ сада се зна да ће приједлог Тројке, СББ-а, НЕС-а и још неколико странака за члана Предсједништва бити СДП-ов Денис Бећировић.

"Показујемо да смо у првом кораку у стању као опозиција да се објединимо, да би у другом кораку након избора кренули у истинско уједињење", поручио је потпредсједник СДП-а БиХ Денис Бећировић.

СДА ће такође имати свог кандидата за члана Предсједништва БиХ. То ће, највјероватније, бити предсједник странке Бакир Изетбеговић, који је функцију члана Предсједништва до сада обављао два пута.

"То што се сви уједињују против једнога, и то је доказ снаге. Гдје су предсједници тих странака, зашто истурају неког трећег, четвртог?", изјавио је Изетбеговић.

За разлику од опозиције у Федерацији БиХ која је одабрала тактику укрупњавања, у Републици Српској нешто другачији приступ. ДНС на изборе излази самостално, са предсједником те странке, Ненадом Нешићем као кандидатом за члана Предсједништва и Радиславом Јовичићем за предсједника Републике Српске. СДС и ПДП имају једно име - Јелену Тривић, кандидата за предсједницу Републике Српске. СДС треба дати кандидата за члана Предсједништва БиХ, а шансе за то имају предсједник Главног одбора Милан Миличевић и лидер те странке Мирко Шаровић.

"Не бих прејудицирао било шта по том питању, то остављамо за сједницу страначких органа. Знаћете то врло брзо. Као што ће конкуренција врло брзо изаћи са својим именима, кандидатима. И они калкулишу око тога и не изјашњавају се, па нећемо ни ми", казао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

А у редовима владајућих у Републици Српској помиње се неколико опција, али се и прича да ће имати заједничке кандидате. Унутар СНСД-а провлаче се три имена - Милорад Додик, предсједник странке, Небојша Радмановић као и Жељка Цвијановић. Комбинаторика ће највише зависити од Додикове одлуке - да ли ће у борбу за функцију у Републици Српској или за још један мандат у Предсједништву. Иду на све нивое власти.

"За НСРС, за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, за предсједника Републике Српске и за српског члана Предсједништва БиХ. Исто тако је битно да смо се пријавили и за све нивое - од кантона па до Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине", наводи портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Зна се и да ће лидер ДФ-а Жељко Комшић пробати до четвртог мандата у Предсједништву БиХ. ХНС ће такође имати једно име. Спекулисало се да ће та одговорност бити на Марију Кордићу, градоначенику Мостара, али је он то демантовао. Остаје име предсједника ХДЗ-а БиХ, Драгана Човића, иако ни они нису изашли са званичном потврдом.


БХРТ