СИНДИКАЛНИ РАСКОЛ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: КО СЕ БОРИ ЗА РАДНИКЕ, А КО ЗА ДИРЕКТОРЕ :: Semberija INFO ::

 

СИНДИКАЛНИ РАСКОЛ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: КО СЕ БОРИ ЗА РАДНИКЕ, А КО ЗА ДИРЕКТОРЕ


У Републици Српској су се јасно поларизовала два синдикална блока. Један који ради у интересу радника, а други који верификује све политичке одлуке Владе РС.

Ово тврди Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, након што су у уторак предсједници четири гранска синдиката, који дјелују у саставу Савеза синдиката, потписали одлуке о утврђивању цијена рада с ресорним министрима.

То значи да ће запослени у просвјети, култури, здравству, правосуђу и јавној управи имати већу мајску плату за 10 одсто.

– Ми нисмо пристали на такво повећање плата јер су паре које су биле спремне и обезбијеђене да се може сваком раднику, укупно за 54.118 буџетских корисника, исплатити топли оброк са свим порезима и доприносима, употријебљене за повећање плата које није правично. Зато што то значи да ће чистачица имати већу плату за 60 КМ, а помоћник министра, директор полиције, директор Казнено-поправног завода или неки други директор за 300-400 КМ – објашњава Марић.
 

Инстант рјешење

Тако су се синдикалци потписници Одлуке, како каже Марић, опредијелили да буду у служби директора или руководиоца „јер су потписали да руководиоци добију већу плату, а да гро њиховог чланства добије мизерно повећање“.

Од њиховог чланства добијам гомилу порука зашто се одустало од топлог оброка, јер је требало номинално да донесе повећање од 150 КМ и чистачици и директору, само што би онда директор добио пет одсто повећање, а чистачица 25 одсто – поручује Марић.

Он тврди да је суштинска разлика између Синдиката управе и осталих синдиката који нису пристали на линеарно повећање у томе што се они „боре за права, док су потписници Одлуке за инстант рјешење“.

Своје незадовољство испред зграде Владе РС јуче су јавно исказали представници Синдиката управе РС, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара, Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити и Синдиката радника унутрашњих послова.

У име запослених у органима унутрашњих послова није потписана Одлука о повећању цијене рада, али то не значи да се повећање неће примјењивати. Влада РС је већ донијела одлуку о томе.


Игнорисали НСРС

На челу овог гранског синдиката је Аница Јондић чији синдикат дјелује у саставу Савеза синдиката РС. На питање да ли је дошло до раскола у Савезу синдиката и да ли њено дјеловање значи да ће иступити из Савеза, Јондићева дипломатски одговара да грански синдикат води потпуну независну, аутономну политику у складу са интересима чланова, односно запослених у органима унутрашњих послова.

– Ми смо аутономни синдикат који доноси одлуке у складу са интересима свог чланства. То нема везе са централама – поручује она.

Подсјећа да је Влада РС 28. априла донијела одлуку о повећању цијене рада за све буџетске кориснике, а да је дан послије премијер информисао предсједнике синдиката о томе.

– Према томе, одлука Владе о повећању цијене рада са 100 на 110 КМ није продукт разговора и преговора између Владе и синдиката. Осим тога, предсједник Владе нас је такође обавијестио да ће та примјена бити од 1. маја , док је ранија информација била да се иде од 1. јуна због ребаланса буџета – истиче Јондићева.

Каже да је логично да се људима помогне кад је јестиво уље шест КМ, а литар горива три КМ.

– Али не треба изгубити из вида да синдикати буџетских корисника воде активности о поврату права на топли оброк и регрес. За то право смо добили апсолутну подршку НСРС када је Владу обавезала закључком да обезбиједи топли оброк и регрес у складу са Законом о раду. Влада је имала пет мјесеци да то уради, али су се изненада одлучили да повећају цијену рада коју нису мијењали од 2008. године – додаје она.

Јондићева тврди да се кроз ребаланс буџета може обезбиједити у потпуности сав новац за топли оброк.

– То је оно на чему инсистирамо, јер кроз повећање цијене рада на начин како то ради Влада РС значи да ће моја колегиница која одржава чистоћу добити плату већу за 49 КМ, мој колега у ИДДЕЕА имаће већу плату око 76 КМ, полицајац око 98-100 КМ, инспектор око 143 КМ... уместо да добију сви топли оброк од 165 КМ бруто – наводи она.
Каже да су свјесни да то не може од 1. маја , али да може од 1. јуна , односно да се измјене закони у јуну када НСРС буде расправљала о ребалансу буџета.

Гњатић: Свако се бори на свој начин
 
Потпредсједник Савеза синдиката РС и предсједник Синдиката образовања, Драган Гњатић, категоричан је да нема раскола међу синдикалцима. Сви, каже, имају право да се боре на свој начин, али и сви су на истој страни, да радницима треба посебно обрачунати накнаде за топли оброк и регрес.

– Поштујем и поздрављам сваку синдикалну борбу. Сваки синдикат је апсолутно самосталан у избору политика и метода рада. Ми смо изабрали да преговарамо и на добром смо путу да изнесемо накнаде за топли оброк, али у неко разумно вријеме – рекао је Гњатић.

Напомиње да је дио синдиката пристао и потписао одлуку Владе о новој цијени рада за запослене, јер ће радници одмах осјетити то повећање.

– Одлука се примјењује од 1. маја , а то смо и тражили – повећање плата сад и одмах. Наша процјена и сама математика кажу да је у овом моменту то пуно боље, али не одустајемо ни од посебног издвајања накнада за топли оброк и регрес. Да би се то десило, морају бити промијењени закони о платама, а за то треба много времена. Народна скупштина засиједа у јуну и питање је шта ће бити послије тога јер нам слиједе нови избори и нови сазив – говори Гњатић.

Одговор има и на негодовања синдикалних колега да одлуком Владе највише трпе они с најнижим примањима, јер ће чистачицама бити повећана плата за 60 КМ, а помоћницима министра за 350 КМ.

– Израчунали смо да је ово много боља варијанта за све запослене. Неколико задњих година смо радили на начин да свима плата буде повећана за једнак износ, па је тако чистачица добила 45 КМ више, а професор 55 КМ. Сада су у питању чисто практични разлози како бисмо добили повећање већ за мајску плату, што је боље за све раднике – закључује Гњатић.

(Српска инфо)