ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ УИО ПРОВЈЕРАВА СВЕ КОЈИ ПРОДАЈУ РОБУ ПРЕКО БРЗЕ ПОШТЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ УИО ПРОВЈЕРАВА СВЕ КОЈИ ПРОДАЈУ РОБУ ПРЕКО БРЗЕ ПОШТЕ


Foto: klix.ba
Управа за индиректно опорезивање (УИО) од 25. маја започиње интензивне контроле свих обвезника који су обављали промет у БиХ користећи услуге “брзих пошта”.

Разлог за појачане контроле ових обвезника, како је саопштено, су сумње у непријављивање комплетно оствареног промета.

У анализама које су управо завршене у УИО дошло се до закључка да већи број обвезника, знатан дио промета добара у Босни и Херцеговини, остварује кориштењем услуга курирских послова, односно “брзе поште”.

– Водећи се одређеним показатељима у овом сегменту пословања, Управа се обратила Агенцији за поштански саобраћај у БиХ у циљу прибављања списка овлаштених особа која имају лиценцу за обављање поштанских услуга. По добивању листе особа које се баве наведеном дјелатношћу затражена је достава података о корисницима услуга брзе поште и начинима плаћања пошиљки. На основу свих добијених информација и података креирана је листа обвезника, који ће бити предмет појачаних контрола од 25. маја – саопштено је из УИО.

На основу добијених информација УИО је извршила идентификацију која у овом тренутку нису обвезници ПДВ у БиХ, а који су остварили промет (наплату по предузећу за испоручене пошиљке код свих пошта у БиХ), на годишњем нивоу изнад 50.000 КМ. Ове особе су, напомињу, већ морале поднијети захтјев за регистрацију и улазак у систем ПДВ у БиХ.
Поред тога, УИО је извршила идентификацију обвезника ПДВ који су већ регистрировани у Управи, али је анализом утврђено да су остварили промет знатно већи у односу на промет који су исказали и пријавили у својим ПДВ пријавама.

Инспектори УИО ће контроле проводити у просторијама обвезника/лица, који су идентификовани да су продавали добра користећи, између осталог, и услуге “брзих пошта” у БиХ. УИО позива све обвезнике ПДВ, који су у претходном периоду вршили промет добара путем “брзих пошта”, да још једном прегледају своје књиговодствене евиденције и уколико уоче неправилности да евентуално измјене своје ПДВ пријаве.

– Такође, позивамо обвезнике који нису у систему ПДВ, а који су прешли праг опорезивог промета у износу од 50.000 КМ, да хитно поднесу захтјев за регистрацију у Јединствени регистар обвезника индиректних пореза у УИО. На овакав начин ће обвезници избјећи прекршаје и казне у предстојећим контролама – наводе из УИО.

Инспектори УИО ће појачане контролне активности провести на подручју цијеле Босне и Херцеговине. Активности ће трајати до краја августа.

(Српска инфо)