ЦИК добија новац у ратама? :: Semberija INFO ::

 

ЦИК добија новац у ратама?


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Надлежнима у БиХ полако истиче вријеме које имају по закону да обезбиједе новац за овогодишње опште изборе који су расписани за 2. октобар, а имајући у виду компликовану процедуру усвајања буџета на заједничком нивоу власти, готово нико се не усуђује тврдити да ће каса Централне изборне комисије (ЦИК) до 19. маја бити пуна.


ЦИК је, наиме, поступајући по важећем Изборном закону, а упркос томе што буџет заједничких институција БиХ за 2022. још није усвојен, на сједници прошле седмице, уз један глас против, усвојио одлуку којом су расписани општи избори у БиХ те одлуку о редослиједу изборних активности. Иако предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија тврди да ће новца бити за изборе, као и за све претходне, још није заказана сједница Савјета јер, према незваничним информацијама, све у вези с нацртом буџета, у ресору финансија и трезора БиХ, још није завршено.

Процес усвајања буџета креће управо у Савјету министара, а када документ добије потребну подршку на тој адреси, иде даље у Предсједништво БиХ које такође мора да га усвоји, а након тога га у форми приједлога упућују у Парламент БиХ, гдје га морају усвојити оба парламентарна дома, а постоји и могућност улагања амандмана.

Локални избори прије двије године су, између осталог, пролонгирани за половину новембра јер није било новца, а саговорник “Гласа Српске” истиче да нигдје није по аутоматизму прописано да ће избори бити одгођени ако новца не буде било у том року, додајући и то да је законодавац очигледно сматрао да се то никада неће десити, односно да је новац неспоран.

- Каква ће бити одлука ЦИК-а БиХ по истеку рока ако новца не буде, не зна нико. Можда ће неко предлагати да избори буду одгођени, можда ће неко бити против, а и даље постоји тај рок до 19. маја. Ако нема буџета, може и Савјет министара БиХ усвојити посебну одлуку, али најбоље је сачекати још мало и тај 19. мај јер је још у фази нагађања - истакао је наш саговорник упућен у процедуре и проблематику.

Члан парламентарне комисије за финансије и буџет у Представничком дому Мира Пекић сматра да се из буџетске резерве може издвојити новац који је потребан ЦИК-у. За “Глас” је истакла да не вјерује да ће буџет бити усвојен до тада.

- Савјет министара из резерве може наћи, на примјер, дио средстава који је сада потребан ЦИК-у, а до октобра очекујемо да ћемо имати усвојен буџет за 2022. годину свакако - истакла је Пекићева.

Изборним законом БиХ дефинисано је да новац за одржавање избора мора да буде обезбијеђен најкасније 15 дана од дана расписивања избора. БиХ  је, с друге стране, имајући у виду да другу годину заредом нема буџета, на одлукама о привременом финансирању, а постојећа истиче крајем јуна. Уз то, Изборни закон дефинише да “одлуку о одгађању избора на одређеном бирачком мјесту или у изборној јединици доноси ЦИК на основу чињеница које указују да изборе није могуће спровести у складу са одредбама закона те да се одгођени избори спроводе ако у некој изборној јединици или бирачком мјесту гласање није обављено оног дана који је одређен за гласање”. Одгођене изборе расписује ЦИК, а у правилу се спроводе у року од седам, а најкасније 30 дана од дана за гласање на редовним изборима.

Упозорења

Суад Арнаутовић је недавно упозорио да ће се ЦИК “стриктно придржавати закона и рокова” те да су након 19. маја, ако не буде новца за изборе, на потезу и правосудне институције.

- У Кривичном закону постоје одредбе о томе шта ако се на противправан начин онемогуће бирачи да остваре права. ЦИК БиХ је дужан, ако сматра да је почињено кривично дјело, да то пријави надлежном тужилаштву - рекао је Арнаутовић.


​Глас Српске