Џаферовић: Свијет није научио најважнију лекцију - "никада више" :: Semberija INFO ::

 

Џаферовић: Свијет није научио најважнију лекцију - "никада више"


САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић честитао је данас 9. мај, Дан побједе над фашизмом, Дан Европе и Дан Златних љиљана.

Како је нагласио, овај важан датум подсјећа на највећу катаклизму у модерној историји и био је велика прекретница. Савезници су 1945. године савладали фашистичке и нацистичке пројекте. Послата је опомена свијету да се такво зло никада, нигдје и никоме не понови.

Пет година касније на темељу идеје о сарадњи и миру рађа се Европска унија као најзначајнији економски и мировни пројекат у историји овог континента, додао је.

"Данас се Европска унија налази пред великим изазовом, те се и сама мора више борити како би могла одговорити сигурносним, политичким, миграцијским, климатским, економским и другим изазовима", сматра Џаферовић.

Нажалост, додаје, свједоци смо да фашизам није потпуно искоријењен, да свијет није научио најважнију лекцију - "никада више".

"Док дивља агресија на Украјину, убијају се цивили и разарају градови, ми у Босни и Херцеговини свједочимо величању осуђених ратних злочинаца, глорифицирању злочина и пружања подршке онима који су заслужили сваку осуду у цивилизираном свијету", навео је Џаферовић.

Казао је да је Босна и Херцеговина била мјесто највећег антифашистичког покрета отпора на тлу Европе - партизанског покрета, те да то није никаква случајност јер у суштини у темељу БиХ и њених народа је управо борба против фашизма и идеја о заједничком животу различитих народа.

На овај датум обиљежава се и Дан златних љиљана, најхрабријих и најчаснијих синова ове земље, каже Джаферовић, који су се истакли у борби Армије Републике Босне и Херцеговине за опстојност државе.

"Бранећи БиХ одбранили су идеју и темеље цивилизацијских вриједности те показали да слобода и заједнички живот у миру и демократији су једини исправан пут. Требамо бити поносни на најбоље синове ове земље и ми и нове генерације", закључио је Џаферовић.


​Фена / Независне