Марш „Бесмртног пука“ у Бањалуци: Дан побједе над фашизмом обиљежава се и у Српској :: Semberija INFO ::

 

Марш „Бесмртног пука“ у Бањалуци: Дан побједе над фашизмом обиљежава се и у Српској


БАЊАЛУКА - Маршом "Бесмртног пука" у Бањалуци је почело обиљежавање 9. маја – Дана побједе над фашизмом.Учесници марша носе слике својих предака и заставе под којима је побијеђен фашизам у Другом свјетском рату.

У колони су потомци бораца Другог свјетског рата, представници невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, СУБНОР-а, припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Обиљежавању присуствују предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, као и делегација Народне скупштине, предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова Душко Милуновић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, као и бројни грађани Бањалуке.

Марш "Бесмртног пука" кренуо је од Трга Крајине ка Тргу палих бораца гдје су положени вијенци на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

Окончан је на бањалучком Тргу палих бораца, а након тога су учесници марша заиграли козарачко коло.

На Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци положени су вијенци за хероје који су животе дали за сламање фашизма у Другом свјетском рату.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, делегација Народне скупштине, Владе, те амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

На споменик су вијенце положили и представници Републике Српске у институцијама БиХ, СУБНОР-а, Генералног конзулата Србије у Бањалуци, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, потомци погинулих бораца, те делегација града Бањалука.

Шетња ће бити организована и у Требињу, гдје ће учесници марша, такође, носити фотографије чланова својих породица који су погинули у борби против фашизма.

Манифестација "Бесмртни пук" први пут је одржана у Русији 2014. године, ради очувања личног сјећања на страдале у Другом свјетском рату, а одржава се и у другим земљама, не само у Европи.


​Глас Српске