Наредних дана у БиХ појефтињује пилеће месо? :: Semberija INFO ::

 

Наредних дана у БиХ појефтињује пилеће месо?


Цијене пилећег меса и перадарских производа требали би појефтинити у наредних десетак дана у Босни и Херцеговини, пише БХРТ.

Како су навели, та информација им је потврђена у Координацији перадара/живинара БиХ, а као разлог смањење цијена, навели су одлуку Србије да укине ембарго на извоз житарица у БиХ.

“Наредних дана би требало доћи до благог пада цијена пилећег меса и производа у перадарству када се та сировина која је увезена из Србије почне користити у храни за перад," навео је Един Јабанџић из Координације перадара/живинара БиХ.

Рат у Украјини, која представља једну од европских житница, довео је до проблема у снабдјевању тржишта житарицама, од чије цијене у највећој мјери зависи коначна цијена пилећег меса.

Сваки бројлер у просјеку поједе око четири килограма сточне хране током једног циклуса, а узме ли се у обзир да БиХ, која има малу производњу житарица, годишње произведе око 30 милиона бројлера јасно је колико су овдашњи перадари овисни од увоза и колико све то утјече на цијену финалног производа.

Подсјетимо да се цијене пилећих филета тренутно крећу од 12 КМ до 14 КМ. Килограм свјежег пилета је око 6 КМ, као и килограм батака.

Н1