Сукоб у Украјини: Жестоке борбе на истоку и југу Украјине :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Жестоке борбе на истоку и југу Украјине


Фото - Глас Српске

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 74. дан.


12:00 Конасенков: Уништена два система С-300 украјинске војске

Руске високопрецизне ракете ваздушног базирања уништиле су током ноћи командни пункт механизоване бригаде у рејону Пјатихатка у Харковској области и центар за везу војног аеродрома Червоноглинско у рејону насеља Арциз, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков.

Он је додао да је руска војска у Харковској обасти уништила два система С-300 Оружаних снага Украјине у рејону насеља Коротич. Напоменуо је и да је уништена и корвета украјинске морнарице у подручју Одесе.

Поред тога, Конашенков је навео да су "руски авиони погодили 130 украјинских војних објеката, да је ликвидирано до 420 националиста и онеспособљено 55 јединица војне технике", пренио је Спутњик.

Руска средства ПВО током ноћи су уништила још два украјинска бомбардера Су-24 и један хеликоптер Ми-24 изнад острва Змејни, навео је Конашенков.


07:50 Кијев: Погођена школа у Луганској области, погинуле двије особе

Гувернер Луганске области у Украјини Сергеј Гајдај рекао је да су двије особе погинуле у руском нападу на школу у селу Белогоровка, као и да се страхује да има још мртвих испод рушевина, пренио је Ројтерс.

Додао је да је школа погођена у суботу поподне, као и да се у том објекту налазило око 90 људи који су користили школу као склониште.

Гајдај је у објави на Телеграму напоменуо да је тридесет људи извучено из рушевина, од којих је седморо повређено. 

07:28 Велика Британија најављује нову војну помоћ Украјини

Велика Британија је најавила данас да ће обезбједити нову војну помоћ Украјини вриједну 1,6 милијарди долара.

"Путинов брутални напад не изазива само разарање у Украјини, већ пријети миру и безбједности широм Европе", рекао је британски премијер Борис Џонсон уочи виртуелног састанка Групе седам најразвијенијих земаља (Г7) са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, преноси Ројтерс.

Британија је саопштила да ће додатна средства за Украјину обезбједити из резерви које влада користи за случај ванредних ситуација.

 
​Агенције / Глас Српске