СјЕЋАЊЕ НА ЈУНАКА ИЗ КРАВИЦЕ КОД БРАТУНЦА: ЗНАМЕЊЕ РАШИ МИЛОШЕВИЋУ :: Semberija INFO ::

 

СјЕЋАЊЕ НА ЈУНАКА ИЗ КРАВИЦЕ КОД БРАТУНЦА: ЗНАМЕЊЕ РАШИ МИЛОШЕВИЋУ


Фото - Приватна архива
Кравичанин Радомир Рашо Милошевић ушао је, као велики јунак минулог рата на лијевој обали Дрине, у легенду, не само родног села и сребреничко-братуначког краја, већ и читавог Подриња и Републике Српске за коју је, као и за свој род, у борби за мир и слободу, положио живот прије тридесет љета.

Мучки су га, у засједи, код друма који води од Братунца до легендарне Кравице, убиле озлоглашене убице којима је командовао Насер Орић, милиционер  са титовком  и петокраком  на глави,  а потом Алијин бојник.Ни ово, као и убиства још 48 Кравична, од 350 колико их је бројало село, није расвијетљено, као и пљачке, паљење и уништавање имовине и рањавање скоро 100 мјештана!

Да се, још на почетку рата, Раша није нашао на првој линији одбране села и краја, сматрају хроничари, „у Кравици би покољ био још крвавији да није било Раше и људи попут њега, које је  више од живота интересовала слобода и мир за свој род, на својим вијековним огњиштима.

  -У Другом свјетском рату усташе из овог краја су убили 500 Кравичана, а њихови потомци би да учине репризу, али неће то да им дозволимо -причао је легендарни Раша неколико дана прије погибије.

 И атаци на Кравицу, као и на друга српска села, била су на велике српске празнике, Божић, Васкрс, Петровдан, Ђурђевадан...Очигледно су жељели да оставе поруке овдашњим људима, који су још видали ране у породицама од Другог свјетског рата.

 -Био је један од најхрабријих људи који су икада живјели у нашем граду -записано је у хроници страдања у Подрињу. -На почетку рата, када је у српском народу владао страх да ће потомци усташа  да понове злочине својих дједова из Другог свјетског рата, Рашо је стао на чело одбране  храбре и славне српске Кравице. Након пада тог села у муслиманске руке, за Божић  1993. године, Орићеви јуришници су оскрнавили Рашин гроб. Плашили су га се и сметао им је и мртав!

Иза Раше  остала је дивна његова супруга Коса, омиљен и угледан просвјетни радник, родом из чувених Брауновића и Колашина и два сјајна сина, Огњен и Комнен, који су на њега поносни, као и сва његова тазбина у Црној Гори, родбина у Србији и Републици Српској, многи пријатељи, сав род…

Како сазнајемо,у току је иницијатива да се  Милошевићу изгради спомен обељежје у родном крају за чију је слободу положио живот, у чему предњачи осведочени родољуб и патриота Игор Брауновић, председник Удружења „Наша Србија“, чији је Рашо био теча.


За Семберија инфо - Младен Василић