ФЗО Српске: Покренут поступак набавке лијекова за ријетке болести :: Semberija INFO ::

 

ФЗО Српске: Покренут поступак набавке лијекова за ријетке болести


Фонд здравственог осигурања Републике Српске покренуо је поступак јавне набавке лијекова за ријетке болести, чиме ће овим пацијентима бити обезбијеђени поједини најновији у свијету доступни лијекови, саопштено је из ФЗО Српске.

У отвореном поступку за ову годину набавља се седам лијекова за ријетка обољења, као што су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4, Гошеова болест, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема.

- Вриједност набавке је 4,5 милиона КМ без ПДВ-а, а обавјештење о набавци са свим детаљима доступно је и на интернет страници Фонда - навода из ФЗО Српске.

У саопштењу подсјећају да је на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се обољелима од ријетких болести у Српској обезбиједе лијекови, Народна скупштина по хитној процедури усвојила допуне Закона о здравственом осигурању. Тиме је Фонду омогућено да лијекове за ријетке болести набавља у оквиру посебног програма, односно обезбјеђени су услови за расписивање јавне набавке за ове лијекове, која је покренута након спровођења неопходних процедура.

- Јавну набавку расписали смо на основу потреба које је доставио Универзитетски клинички центар Републике Српске, а након иницијативе Комисије за ријетке болести Министарства здравља и социјалне заштите. Фонд је и до сада обољелима од ријетких болести финансирао неопходне лијекове, а након што се реализује јавна набавка, требало би да им буду доступне и најновије терапије које се користе у свијету - наглашавају из ФЗО Српске.

У Фонду напомињу да је у питању међународни јавни тендер и да у складу са Законом о јавним набавкама БиХ овакви отворени поступци трају минимално 40 дана, те да је неопходно је стрпљење и разумијевање јер окончање комплетне процедуре зависи од више фактора на које Фонд не може да утиче.Осим дуге процедуре, окончање јавне набавке зависи и од заинтересованости произвођача, односно дистрибутера који би требало да у предвиђеном року прикупе потребну документацију.

Из Фонда подсјећају да се обољелима од ријетких болести у Српској здравствена заштита у потпуности обезбјеђује из средстава обавезног здравственог осигурања и ослобођени су плаћања партиципације без обзира на дијагнозе и године живота за све оно што спада у права из здравственог осигурања.


​РТРС