ЦИК расписао Опште изборе за 2. октобар ове године :: Semberija INFO ::

 

ЦИК расписао Опште изборе за 2. октобар ове године


Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК) данас је донијела одлуку о расписивању и одржавању Опћих избора 2022. године. Избори су заказани за недјељу 2. октобра ове године.

Избори су расписани за избор чланова Предсједништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ, Парламента Федерације БиХ, Народне скупштине РС, Скупштину Брчко Дистрикта и кантоналне скупштине.

Избори су, како је планирано и најављено, расписани према закону најмање 150 дана прије датума одржавања избора.

Од седам чланова ЦИК-а, шест је било За расписивање и одржавање избора у октобру ове године, док је један (Владо Рогић) био против.

Члан ЦИК-а Владо Рогић је изјавио како сматра да не постоје законске одредбе ни предуслови за слободне и демократске изборе и да је требало све недостатке ријешити измјенама Изборног закона БиХ јер у БиХ траје пермантнена изборна криза.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић је позвао поличаре да донесу одлуку о финансирању избора.

Осим одлуке о расписивању избора, Централна изборна комисија је разматрала и низ других пропратних одлука које се тичу организације избора, а првенствено одлуке о закључивању Централног бирачког списка закључно с 3. мајем те правилнике о пријави политичких субјеката за учешће на Опћим изборима у октобру 2022. године.

Након што је Централна изборна комисија БиХ донијела одлуку о расписивању избора, одредбе Изборног закона предвиђају да се средства за њихово одржавање мора осигурати у року од 15 дана.

БХРТ / АГЕНЦИЈЕ