ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ У БАЊАЛУЦИ И САРАЈЕВУ :: Semberija INFO ::

 

ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ У БАЊАЛУЦИ И САРАЈЕВУ


Foto
Три јапанске трешње, два јавора и 190 грмова који расту уз ограду, красе двориште Родитељске куће „Искра“ у Бањалуци. Уз дружење са радницима и малишанима који су радознало извиривали, засадили су их запослени из компанија чланица Инфинитy Интернатионал Гроуп. Уредити двориште за родитеље и дјецу која се лијече од тешких болести, најхуманија јер завршница наше кампање „Мјесец здравља“, кажу горани из ове групације који су се одлично снашли и са лопатама у рукама.

Увијек смо подржавали хуманитарне акције, нарочито оне којима смо помагали дјеци, а посебно је задовољство бити користан у окружењу какво је Родитељска кућа, каже Алекса Бошњак из компаније Проинтер ИТСС. Један од најстаријих радника у компанији и у свом крају је познат као борац за очување животне средине.



,,Увијек имам времена да се томе посветим и доста сам ангажован у таквим акцијама у Лакташима, прије свега у уклањању отпада, али и постављању нових садница. Свака донација Родитељској кући је велика ствар и поносан сам што је наша групација била дио ове акције. Није лако доћи овдје и видјети болесне малишане и зато је сваки осмијех на њиховом лицу богатство“, каже Алекса.

Радом на обновљивим изворима енергије и електромобилбности, наша групација и јесте оријентисана ка „зеленој“ индустрији и здравој животној средини, додаје Никола Каран, дирекор компаније ЕП Мобиле, чланице ИИГ.



,,Радом на развоју електромобилности код нас и развијањем свијести о штетности емисије угљендиоксида, свакодневно радимо и на очувању животне средине. Зато нам је ова акција посебно значајна, јер ће нове саднице уљепшати ово двориште, али и читав град који ће постати зеленији. Свако од нас може направити тај мали, али значајан корак“, наглашава Каран.

А колико је значајан, свједочи и Јелена Кушљић, која у кући борави од почетка године, у пратњи свог трогодишњег сина. Сад им је то други дом.



„Овдје се дјеца одмарају и физички и психички у паузама од свакодневних терапија које су мукотрпне, нарочито код оних мало старијих који су свјесни свега што пролазе. Ипак, кад нађеш неко уточиште попут овог у којем имамо и подршку од радника, наше Андреје, Александре, Катице, ово постане други дом. Кад порасту, ове саднице ће бити лијепа хладовина за малишане који због хемотерапија и не смију на сунце“, каже Јелена.

Кад год је лијепо вријеме, дјеца су у дворишту, јер им је потребно да буду на ваздуху, објашњава Дијана Берић, предсједница Удружења родитеља обољелих од малигних болести ,,Искра“ и наглашава да свака донација на овој адреси има посебан значај. 



 ,,Овим садницама ћемо на неки начин оградити наше двориште, што нам је посебно важно, јер ово подручје постаје све урбаније, а као што видите, имамо и много паркираних аутомобила у близини. Кад нам грмови и дрвеће нарасту, имаћемо прилично мирну и зелену оазу за наше малишане и њихове родитеље“, каже Дијана.  

Саднице смо и одабрали како би се најбоље уклопиле у ову средину и биле корисне, наглашава Ивана Живковић, менаџер за људске ресурсе у Инфинитy групацији и додаје да је дружење са малишанима свима било посебно емотивно.

„Циљ нам је био да помогнемо некоме коме ће то стварно значити, а дружење са корисницима још дуго ћемо препричавати. Посебно нам је значајно што смо у тим разговорима добили и неке инфромације које нам могу бити водиља у даљем хуманитарном раду. Вјерујемо да ће ова сарадња са Родитељском кућом, којој смо и раније помагали, прерасти у традицију, како бисмо и даље рачунали једни на друге. Ово је био најбољи могући начин да завршимо кампању посвећену здрављу, коју смо посветили не само нашим радницима, већ и читавом окружењу“, каже Живковић. 



Са посебним емоцијама свој горански поход препричавају и у компанији Проинтер из Сарајева. Њихови запослени саднице су посадили у дворишту Основне школе и вртића у Вогошћи, а шест нових стабала краси и СОС Дјечија села. Видјети како ради дом који пружа уточиште дјеци без родитељског старања на све нас је оставило посебан утисак, каже Бојана Омеровић, директорица сарајевског Проинтера и наглашава да су се запослени заинтересовали како да индивидуално помогну малишанима. 



„Овом акцијом смо хтјели да подстакнемо све људе, а нарочито дјецу и омладину да размисле о средини у којој живе и како је очувати. Брига о природи мора постати дио наше свакодневице и зато смо одлучили да кампању посвећену здрављу завршимо зеленим поклонима и то међу најмлађима“, каже Омеровић.
Тако су три важна, сарајевска дворишта добила 11 нових садница, а кад се разгранају, биће то прекрасна стабла брезе, бреста, дивље јабуке, али и бујне крошње необичне пароције и сорбуса, жбунастог дрвета из породице ружа.