ОДАТА ПОЧАСТ СТРАДАЛИМА У "ДОБРОВОЉАЧКОЈ" :: Semberija INFO ::

 

ОДАТА ПОЧАСТ СТРАДАЛИМА У "ДОБРОВОЉАЧКОЈ"


Foto: RTRS

- Паљењем свијећа и полагањем цвијећа делегација Народне скупштине Републике Српске и преживјели обиљежили су у Сарајеву данас 30 година од страдања припадника Југословенске народне армије у некадашњој Добровољачкој улици.

"Послије 30 година ово је добар пут да се остваре неке односи у Сарајеву и БиХ, јер сам задњи пут био на овом мјесту 2018. године када нам је цвијеће бачено у Миљацку. Жалосно је што је до сада за страдање припадника ЈНА у Сарајеву почетком деведесетих оптужница подигнута само за дешавања 3. маја. Оптужница није обухватила период од 20. априла до 23. маја када се десило посљедње убиство у касарни Маршал Тито. Ми живимо у нади да ће се подићи оптужница и за те догађаје", рекао је Жељко Пантелић, преживјели из Добровољачке улице. 

Миленко Перић је 3. маја рањен у нападу Територијалне одбране и "Зелених беретки" на колуну ЈНА која се повлачила из Сарајева.

"Рањен сам на овом мјесту, извучен из камиона и пуцано ми је у ноге. Послије тога пребачен у Централни затвор и то довољно говори о хуманости оних који тврде да су тог дана бранили Сарајево" , рекао је Перић, коментаришући да је на истом мјесту нешто раније данас организовано окупљање и припадника Удружења "Зелених беретки" у знак сјећања, како су навели, на дан одбране града Сарајева.

Делегација Народне скупштине Републике Српске предвођена министром рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душком Милуновићем стигла је у некадашњу Добровољачку улицу у Сарајеву праћена јаким полицијским снагама.

"Као рођени Сарајлија који данас са својом породицом живи у Источном Сарајеву данас сам се осјећао као Рус у Украјини или као Палсетинац у Израелу. Било је непријатно и неугодно доћи на одавање почасти са оволиким безбједносним мјерама. Поражавајући је оволики степен безбједности за одавање почасти. Једноставно у Сарајеву је таква атмосфера да Срби ни након 30 година не могу мирно одати почаст својим жртвама", рекао је посланик у Народној скупштини Републике Српске, Александар Главаш.

Министар рада и борачке заштите Републике Српске Душко Милуновић подсјетио је на дешавања почетком 1992. године.

"Овдје је убијено девет војника ЈНА и 26 рањено. Касније је 206 заробљено и мучено. Напади на ЈНА су почели у априлу. Памтимо да су у Храсном у кафићу 20. априла убијена два припадника војске док су играли билијар. Након тога 22. априла ухватили су осморицу припадника и побили их у Великом парку и да при томе нико није одговорао. Нападе на ЈНА масовно су почели вршити припадници "Зелених беретки" и Патриотске лиге. Другог маја десио се највећи број убистава, а 3. маја било је договорено да се колона мирно повуче из Сарајева. То је била посљедица споразума који је Алија Изетбеговић потписао у Скопљу", рекао је Милуновић.

Послије неколико обустављаних истрага, правдајући се недостатком доказа, Тужилаштво БиХ је након 30 година тек прошле седмице подигло оптужницу против 11 лица политичког и војног руководства из Сарајева у том периоду, али везано само за догађаје 3. маја.

"Ми овај датум обиљежавамо да одамо помен и да подсјетимо јавност да за овај злочин нико није одговарао. Охрабрује чињеница да је подигнута оптужница против 11 лица, али остаје да се види како ће се то одвијати. Очекујем да правда буде достижна за све", казао је Милуновић.

У Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву  јутрос је служен и парастос за убијене припаднике ЈНА.

(РТРС)