Новости :: Semberija INFO ::

 

30 ГОДИНА ЧЕКАЈУ ПРАВДУ ЗА ЗЛОЧИН У ДОБРОВОЉАЧКОЈ


У Источном Сарајеву и Сарајеву данас ће бити обиљежено 30 година од злочина у Добровољачкој улици, у којој су убијена 42 припадника ЈНА, а који су починили припадници Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и муслиманских паравојних јединица.

Обиљежавање под називом "Страдање припадника ЈНА у Сарајеву - Добровољачка улица" почеће у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву од 10 часова до 10.20, а одмах након тога планиран је полазак аутобуса за Добровољачку улицу, гдје ће у 11 часова бити мирна шетња са цвијећем, послије чега слиједи повратак у Источно Сарајево.

Подсјећања ради, те 1992. године за само два дана убијена су 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено. Први напад десио се 2. маја, и то на Дом ЈНА, када је убијен један војник, док су на Радничком универзитету "Ђуро Ђаковић" убијена њих тројица, на Скендерији 14, у Добровољачкој улици девет, а на другим локацијама у Сарајеву још 13.

Када је ријеч о националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, од којих 10 официра, 28 војника и четири цивилна лица која су радила у ЈНА.

Док се Срби спремају да обиљеже страдање које се десило 2. и 3. маја, у Сарајеву је јуче обиљежена, како су навели "30. годишњица битке за одбрану Сарајева и БиХ".

"Данас смо ту да обиљежимо важан датум и један од кључних за одбрану нашег града и наше домовине. Прави је тренутак да се сјетимо свих шехида и погинулих бораца који су дали животе како бисмо ми били слободни и како бисмо имали домовину", рекла је између осталог Бењамина Карић, градоначелница Сарајева, која је положила цвијеће на мезарју "Ковачи".

Иако су званичници из Републике Српске претходних више од 20 година тврдили да је у Добровољачкој улици 3. маја почињен злочин те да се ти догађаји не могу посматрати одвојено од онога што се дешавало дан прије инсистирајући да и то буде обухваћено оптужницом, Тужилаштво БиХ недавно је подигло оптужницу против 10 лица, али само у односу на догађаје од 3. маја с доказима који се односе на страдање осам људи.

Оптужница је подигнута против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бедроба, Исмета Дахића и Махира Жишка.

"Правде за жртве и даље нема. Свједоци смо да је недавно Суд БиХ за злочин над осам припадника ЈНА који су стријељани у Великом парку у Сарајеву ослободио команданта Специјалне јединице Драгана Викића и остале одговорне, што показује да у правосудном систему БиХ нема адекватне сатисфакције", рекао је Радомир Граонић, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту.

Када је ријеч о обиљежавању страдања у Добровољачкој улици, у Одбору Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова рекли су да су испоштоване све процедуре и добијено одобрење за обиљежавање на мјесту страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици, а сам скуп на том мјесту обезбјеђиваће припадници Кантоналног МУП-а Сарајево.
 
(Независне)