Бошњаци уложили вето на ХДЗ-ов приједлог измјена Изборног закона :: Semberija INFO ::

 

Бошњаци уложили вето на ХДЗ-ов приједлог измјена Изборног закона


Фото - Кликс

САРАЈЕВО - Клуб Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ уложио је вето, односно потегао питање заштите виталног националног интереса на ХДЗ-ов приједлог измјена Изборног закона БиХ.


Након што јуче сједница није одржана због недостатка кворума, данас су делегати ХДЗ-а и СНСД-а гласали за приједлог Клуба хрватског народа у Дому народа, односно уа измјене Изборног закона по хитној процедури, док су делегати СДА, СББ-а и СДП-а били против. Бошњачки делегати једногласно су повукли витални национални интерес након што је усвојено да приједлог закона иде по хитној процедури.

У Клубу Бошњака сматрају да су одлуке у ХДЗ-овом приједлогу дискриминаторне, да је прекршен Устав ФБиХ код начина избора делегата у Федералном дому народа, као и члан Устава БиХ те да су уочене повреде Конвенције о људским правима и Венецијанске комисије.

Након што неки од клубова прогласи неку одлуку штетном по витални национални интерес, предсједавајући Дома народа сазива заједничку комисију, коју чине по три делегата из Клуба Бошњака, Клуба Хрвата и Клуба Срба, која ће покушати да ријеши ово питање.

У случају да не постигну сагласност у року од пет дана, предмет ће по хитној процедури бити упућен Уставном суду БиХ.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да у овом тренутку не постоје формално-правни услови за одржавање општих избора у БиХ и да је ХДЗ предложио измјене Изборног закона по хитној процедури, јер је СДА изиграла све преговоре и споразуме.

-Потписник споразума који је подразумијевао одржавање избора у Мостару и споразума о легитимном представљању учинио је све да се споразум о легитимном представљању изигра - рекао је Човић на сједници Дома народа.

Он је навео да је сваки од десет приједлога ХДЗ БиХ одбијен и да је и у оним случајевима када су били врло близу договора СДА то изиграла.

-Један народ већ три пута бира два члана Предсједништва БиХ, а има намјеру да то учини и четврти пут - упозорио је Човић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа и лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да је за њега избор Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ легитиман и да он није био приједлог СДА.

-Ја представљам СДА, а не Бошњаке и није моја кривица“, рекао је Изетбеговић и упитао -„због чега га увлаче у све то“.

Српски делегат Душанка Мајкић изјавила је да нема разлога да Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ не буде усвојен, оцијенивши да је проблем у СДА и Бошњацима који не желе да изгубе што имају према важећем закону.

У расправи о захтјеву за разматрање предложеног закона по хитној процедури, Мајкићева је подсјетила да, иако до сада ни у комисији ни у директним преговорима политичара није постигнут договор о измјенама и допунама Изборног закона, нема разлога да се он не тражи у Парламентарној скупштини.

Према ријечима Мајкићеве, проблем у вези са Изборним законом је што су неки у БиХ угрожени, а други „равноправнији од других и не желе да то изгубе“.

-Сви досадашњи разговори о измјенама и допунама Изборног закона били су да би се причало, а не да би се дошло до договора - истакла је Мајкићева.

Она је навела да је српска страна показала највећу демократичност тиме што је рекла да је проблем у Федерацији БиХ и да ће прихватити све што се договори.

-Очекивали смо договор, али он није постигнут - додала је Мајкићева.

Неуспјех преговора, према њеним ријечима, лежи у чињеници да СДА, односно Бошњацима, одговара постојеће рјешење да се поново бирају два члана Предсједништва БиХ из бошњачког народа и један из српског.

-То је оно што не желимо да се нама догоди и зашто не подржавамо да се догоди ни другима - нагласила је Мајкићева.

Она је критиковала став СДА да би усвајање измјена и допуна Изборног закона у Дому народа створило лажну слику да је један од парламентарних домова усвојио измјене, истичући да је ријеч о два равноправна дома Парламентарне скупштине БиХ.

Наводећи да нема разлога да се предложена рјешења не подрже, Мајкићева је закључила да би амандмани обесмислили Приједлог закона који су у парламентарну процедуру упутили хрватски делегати.

Шеф Клуба хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лидија Брадара и делегат хрватског народа Бариша Чолак рекли су да дуготрајни преговори о измјенама и допунама Изборног закона БиХ нису донијели резултат и да овај законски приједлог омогућава да се избори одрже и да се отклони дискриминација хрватског народа.

-Они који су требали да буду саставни дио проналаска рјешења једнострано су одустали од споразума - констатовала је Брадара, образлажући Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку.

Делегат хрватског народа Бариша Чолак рекао је да је циљ овог закона по хитној процедури да се створе предуслови да се избори могу расписа и одржати.

-Мора се ријешити питање избора делегата у Дом народа Федерације БиХ, па самим тим и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. То се мора ријешити - истакао је Чолак.

Он каже да се Изборним законом треба ријешити колико из које изборне јединице делегата се бира делегата у колико и из ког конститутивног народа.

-Нема више времена да се чека - упозорио је Чолак.

Он наводи да се не може ићи у цјеловитије измјене Изборног закона јер би то захтијевало измјене Устава БиХ, што, опет, тражи вријеме и јавну расправу.

-Овим законским приједлог рјешава питање легитимног избора за Дом народа и избор за Предсједништво БиХ - напоменуо је Чолак.

Чолак је нагласио да се овај закон заснива на Уставу и законитости, те да рјешава питање недоминације једног народа над другим, као и да забрањује доминацију у структурама власти.

-Пракса је показала доминацију бројнијег народа и дминацију једног народа кроз избор власти у ФБиХ - оцијенио је Чолак и додао да је неопходно ријешити и питање избора Срба у Дом народа ФБиХ.

Чолак сматра да је ово значајан искорак БиХ уколико би овај приједлог био прихваћен и да би БиХ могла добити кандидатски статус у Европској унији.

-Овај закон не уводи дискриминација него рјешава дискриминацију - оцијенио је Чолак.

Делегат бошњачког народа Денис Бећировић је оцијенио да је овај приједлог антиуставан и против Европске конвенције о људским правима, те да је самим тим и антиевропски.

Делегат бошњачког народа Муниб Јусуфовић сматра да се овим приједлогом повређује Устав ФБиХ.

На ове констатације реплицирао је Чолак, истакавши да ниједан члан Устава БиХ није повријеђен, као ни Устав ФБиХ.

Сједница Дома народа која је јуче отказана због недостатка кворума, а Захтјев за разматрање овог законског приједлога упутили су посланици из Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак.

Овим законским рјешењем се предлаже да се члан Предсједништва БиХ из реда Хрвата бира међу хрватским кандидатима по електорском моделу, који су освојили највише гласова у најмање три од пет кантона и то Херцеговачко-неретванском (ХНК), Средњобосанском (СБК), Западнохерцеговачком (ЗХК), Ливањском и Посавском кантону.

Предложено је и да се на нови начин бирају делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ, па тако да се од 17 делегата из реда хрватског народа, њих 16 бира из скупштина кантона на начин да се из ХНК бирају четири, по три из СБК и ЗХК, те по два из Ливањског, Зеничко-добојског и Посавског кантона.

Предвиђено је да делегати хрватског народа из Тузланског, Кантона Сарајево, Унско-санског и Босанско-подрињског кантона заједно бирају једног.

Осим тога, предложен је и начин избора делегата из реда бошњачког и српског народа, те осталих у Дом народа Парламента ФБиХ.

Измјенама и допунама Изборног закона БиХ предвиђено је да мандат припада политичкој странци, а ако носилац мандата иступи из странке, онда га добија идући са листе те странке.

Резолуција

На данашњој сједници Дома народа није усвојен захтјев делегата СДП-а Дениса Бећировића да се на дневни ред уврсте три додатне тачке, од којих се једна односи на „осуду руске агресије на Украјину“.

Бећировић је предложио да на сједницу уврсте тачке дневног реда везане за информацију Савјета министара БиХ о посљедицама земљотреса који су погодили БиХ са приједлогом мјера угроженом становништву те приједлог резолуције о осуди агресије на Украјину.

Бећировић је предложио и да се разматрања информација Тужилаштва БиХ о спровођењу истраге „против особа које су покренуле антидејтонски и антиуставни поступак сецесије ентитета Република Српске од државе БиХ“, преноси Кликс.

Бећировићеви приједлози нису прошли на гласању. Било је шест гласова за и осам гласова против.

Предсједавајући Дома народа Драган Човић потврдио је да је ХДЗ гласао против.

-Што се тиче Хрвата ми овакве тачке дневног реда нећемо уврштавати на ову сједницу и то је наш став о овом питању - казао је Човић.


​Агенције / Глас Српске