И поште разматрају повећање цијена услуга :: Semberija INFO ::

 

И поште разматрају повећање цијена услуга


Јавни поштански оператери у БиХ усагласили су се да је потребно повећати цијене универзалних поштанских услуга, како би се амортизовао негативни инфлацијски утицај.

Радни састанак представника три јавна поштанска оператера, Хрватске поште Мостар, БХ Поште Сарајево и Пошта Српске Бањалука, и представника Агенције за поштански саобраћај БиХ одржан је недавно у Мостару. Учесници су, између осталог, расправљали о тренутној истуацији и утицају инфлације на одрживост поштанске услуге.
Према службеним подацима Централне банке БиХ, стопа инфлације у првој половини 2022. године износи 9,2 одсто, а такође је најављено њено повећање у наредном периоду.

У Поштама Српске истичу, да сви ови показатељи директно утичу на пословање јавних поштанских оператера, као и обављање универзалне поштанске услуге која је њихова законска обавеза. Напомињу да је посљедњи пут цијена универзалних поштанских услуга промијењена у 2013. години, док су трошкови пружања услуга усљед инфлације расли и даље расту.

Поштански оператери усагласили су се да је потребно предузети све потребне активности корекције цијена, како наведена и најављена стопа инфлације не би негативно утицала на обављање универзалних поштанских услуга.

– У складу са законским прописима, јавни поштански оператери приступиће потребним радњама на извршавању напријед наведених корекција. Уколико се усагласи и усвоји корекција цијена универзалних поштанских услуга доћи ће до промјене важећег цјеновника услуга о чему ће корисници поштанских услуга бити обавијештени – поручили су из Пошта Српске, уз напомену да се све поштанске услуге врше искључиво у складу с важећим цјеновником.

Према тренутном цјеновнику, слање стандардног писма у унутрашњем саобраћају кошта 0,9 КМ, а у међународном дупло више.