НОВИ БУЏЕТ РЈЕШАВА ПРОБЛЕМЕ ЦАРИНИКА :: Semberija INFO ::

 

НОВИ БУЏЕТ РЈЕШАВА ПРОБЛЕМЕ ЦАРИНИКА


Foto
Савјет министара БиХ и Синдикат радника Управе за индиректно опорезивање БиХ на добром су путу да се постигне договор, односно да се испуне захтјеви Синдиката, међутим све зависи од усвајања буџета институција БиХ, који ће Савјет министара БиХ већ крајем идућег мјесеца упутити у процедуру према Предсједништву БиХ и парламенту БиХ.

"Идемо у позитивном правцу када је ријеч о рјешавању спорних питања. Први наш захтјев је враћање основице на 535 КМ, што је Савјет министара БиХ на неки начин прихватио и донио одлуку, с тим да примјена тога зависи о примјени буџета. Сазнали смо да је буџет у процедури и да ће крајем идућег мјесеца те активности бити окончане од стране Савјета министара БиХ и онда то иде даље. Мислимо да ће ово бити реализовано у што краћем времену", рекла је Ана Мрњавац, предсједница Синдиката радника Управе за индиректно опорезивање БиХ након састанка са Зораном Тегелтијом, предсједавајућим Савјета министара БиХ.

На овом састанку било је ријечи о захтјевима Синдиката радника УИО, који су од почетка априла у штрајку упозорења који се одвија на начин да се од 12 до 14 часова обуставља рад у свим центрима УИО с тим да у том периоду цариници на граничним прелазима појачавају контролу возила, што врло често доводи до гужви.

"Након састанка, ми ћемо сазвати Управни одбор Синдиката радника УИО и донијети одлуку да ли ћемо наставити штрајк или ћемо га прекинути", рекла је Ана Мрњавац одговарајући на питање да ли се штрајк наставља или ће бити обустављен.

Што се тиче осталих захтјева, на састанку са Тегелтијом било је говора и о колективном уговору, а представници синдиката обавијештени су да је Савјет министара БиХ именовао свој преговарачки тим те да ће убрзо бити помака и по том питању.

"Остали захтјеви синдиката нису у надлежности Савјета министара БиХ", рекла је Ана Мрњавац.
Када је ријеч о раду царинских служби, односно службеника УИО, јуче су на подручју Градишке на царинском терминалу забиљежене километарске колоне камиона који су чекали царињење робе. Један од возача који није желио да му наводимо име рекао је да се 11 сати није помјерио с мјеста.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ рекли су нам да гужве нису посљедица штрајка већ да се ради о појачаном промету због празника те да је јуче, управо због празника, био приоритет на пролазу путничких возила, због чега је дошло до застоја камионског саобраћаја.

(Независне)