ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА БИЈЕЉИНА: СУТРА ПОМЕН НАСТРАДАЛИМ БОРЦИМА НА БАЊ БРДУ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА БИЈЕЉИНА: СУТРА ПОМЕН НАСТРАДАЛИМ БОРЦИМА НА БАЊ БРДУ


На гробљу у Пучилама сутра у 12.00 часова биће обиљежен Дан сјећања на борце Војске Републике Српске погинуле 21. априла 1993. године на Бањ брду на Мајевици и све погинуле и умрле борце у периоду од 1992. до 1995. године са подручја Тузле.

Сутра ће, у организацији Градаке борачке организације и Завичајног удружења Тузлака у Бијељини,  бити одата почаст и положени цвјиеће и вијенци на споменик подигнут у част настрадалих бораца.

Миодраг Стевановић, пресједник Градске борачке организације Бијељина, подсјетио је да су 21. априла  1993. године на Бањ брду, у јакој непријатељској офанзиви, за један дан погинула 33 борца Војске Републике Српске.

„У њихову част, не дозвољавајући да се њихова жртва заборави, на гробљу у Пучилама изграђен је споменик који ће бити вјечна успомена на њих“, изавио  је Стевановић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, велики број грађана Тузле тада је протјеран и многи од њих су остали да живе на подручју Бијељине и Семберије.

„Сви војно способни војници тада су се прикључили Војсци Републике Српске и стали на браник отаџбине и са Семберцима се борили за очување Републике Српске“, каже Стевановић.

Он је позвао саборце и грађане да дођу сутра у што већем броју на гробље у Пучиле како би одали помен настрадалим.

Тог, 21. априла 1993. године, погинула су 33 борца од којих 29 из Друге мајевичке бригаде и четири из Прве мајевичке бригаде, док је десет бораца заробљено.

Према Стевановићевим ријечима, са подручје Тузле погинуло је 205 бораца Војске Републике Српске, а њихова имена налазе се уклесана на споменику у Пучилама. 

 
Семберија инфо - З. Кусмук