Руска Федерација суспендовала финансирање ОХР-а :: Semberija INFO ::

 

Руска Федерација суспендовала финансирање ОХР-а


САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Руска Федерација је информисала ОХР да суспендује своје учешће у финансирању ОХР-а, потврђено је "Независним новинама" из ОХР-а.

С друге стране, из Амбасаде Русије у БиХ ову тврдњу из ОХР-а нису жељели коментарисати.

"Финансијска питања не бисмо жељели коментарисати јер су то питања унутрашње структуре ОХР-а", рекли су из руске амбасаде за "Независне новине".

Из ОХР-а истичу да новац за њихово финансирање обезбјеђују земље чланице Савјета за имплементацију мира (ПИК), те да буџетска година ОХР-а траје од 1. јула текуће, до 30. јуна наредне године.

Иначе, средства за финансирање ОХР-а обезбјеђују земље чланице Савјета за имплементацију мира. Буџет ОХР-а за 2021/2022. годину износи 5.327.627 евра. 

"Преглед доприноса појединих земаља у буџету ОХР-а је сљедећи: ЕУ 47,68 одсто, САД 22 одсто, Јапан 10 одсто, УК 6,69 одсто, Канада 3,03 одсто, Организација исламске конференције 2,5 одсто, Русија 1,2 одсто, остали 6,9 одсто", наведено је на сајту ОХР-а.

Притом, према тврдњама из ОХР-а, Русија је још прошле године изнијела свој став по питању састанака УО ПИК-а.

"У јулу 2021. године, Руска Федерација најавила је да више неће учествовати на састанцима Управног одбора Савјета за имплементацију мира", речено нам је из ОХР-а.

С друге стране, из Амбасаде Русије у БиХ рекли су нам да је Русија члан Управног одбора Савјета за имплементацију мира у БиХ (УО ПИК), као и да, како тврде, "не постоји механизам за суспендовање њиховог учешћа у пословању ове институције".

Осврнули су се и на Кристијана Шмита, којег, подсјетимо, Српска не признаје као високог представника у БиХ.

"Принципијелан став Русије у вези с нелегитимношћу господина Шмита као високог представника у БиХ добро је познат. Међутим, то не мора значити да не учествујемо у раду УО ПИК -а. Русија је спремна да размотри могућност обнављања сарадње с господином Шмитом уколико он буде добио неопходну сагласност Савјета безбједност УН-а за ову функцију", рекли су за "Независне новине" из  Амбасаде Русије у БиХ.

Иначе, упитан да ли је Русија и даље чланица Савјета за спроводење мира, амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи недавно је рекао да Русија више не учествује на састанцима амбасадора и на Управном одбору ПИК-а, као и да не плаћа свој дио чланарине за ОХР који уплаћују све чланице тог тијела. 

"Претпостављам да је Русија одлучила да напусти ПИК", истакао је Марфи током недавне посјете Бањалуци.

Глас Српске