ПРОЉЕЋНА СЈЕТВА У СРПСКОЈ ПРИ КРАЈУ, ПРОИЗВОЂАЧИ НА МУКАМА: МНОГЕ ЊИВЕ ОСТАЛЕ НЕУЗОРАНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРОЉЕЋНА СЈЕТВА У СРПСКОЈ ПРИ КРАЈУ, ПРОИЗВОЂАЧИ НА МУКАМА: МНОГЕ ЊИВЕ ОСТАЛЕ НЕУЗОРАНЕ


- Прољећна сјетва, која је приведена крају, ове године је знатно скупља у односу на лањску и то због скока цијена горива, које је за собом повукло и поскупљење сјемена и ђубрива, па ће тако многе њиве у Српској остати неузоране и необрађене.

Земљорадници нису крили незадовољство због енормних поскупљења јер, како кажу, гориво, ђубриво и пестициди представљају битну ставку за сјетву, те објашњавају да се без тих улагања не може ништа ни очекивати.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимир Усорац каже да се у ову грану привреде мора много више улагати.

- О сијању са нафтом, чија је цијена виша од три марке, заиста је сувишно било шта причати - рекао је Усорац.
Драшко Бањац из села Машићи код Градишке Тополе рекао је за “Глас Српске” да ће ове године остати много неузораних и необрађених њива у селима широм Српске.

- Под упитником је да ли ће све оно што је узорано бити и посијано, јер се финансијски не може измоћи. Све је поскупјело, тако да и ово што се посије биће мање него претходних година - рекао је Бањац. Објаснио је да кукуруз сије на површини од три до четири хектара, те да више сије поврћа.

- Ако бог да само да буде кише, како би ово што смо засијали колико-толико родило. Људи су махом смањили парцеле на којима сију, јер се не може измоћи финансијски, још ако буде суша, не можемо физички стићи наводњавати - рекао је Бањац.

Новица Поповић из Горње Чађевице код Бијељине каже да је сјетва при крају и да је одлучио да засије исте количине као и лани.

- Посијао сам 200 дунума кукуруза. Веома нас муче цијене ђубрива и горива, а питање је да ли ће бити довољно и кише. Пред нама је, па видјећемо како ћемо проћи, још је рано било шта рећи - рекао је Поповић.

Има и оних који још нису ни кренули са сјетвом. Славиша Тодоровић из села Модран код Бијељине истиче да чека боље временске услове.

- Чекамо одговарајућу температуру тла јер се због овогодишње скупоће не исплати направити грешку - рекао је Тодоровић. Објаснио је да је много људи пожурило да посије раније, али истиче да то можда и није паметна одлука.

- Мислим да су погријешили и да су требали мало сачекати јер температура тла још не задовољава. Ми ћемо кренути од сљедеће седмице са сјетвом, а сијаћемо отприлике исте количине као и прошле године, око 30 хектара кукуруза - рекао је Тодоровић. Највећи проблем, како каже, представљају цијене ђубрива, па већина произвођача користи стајско, без вјештачког и комбинованог.

- На сву срећу, имали смо неких залиха ђубрива од прошле године, а нешто ћемо купити, јер једноставно га морамо користити. У супротном, немамо се чему ни надати - рекао је Тодоровић.

Стока

Владимир Усорац каже да пољопривредни произвођачи који имају стоку морају и сијати јер махом немају довољно хране за животиње.

- Број стоке се смањује сваким даном и на крају ћемо остати без ње. Месо ћемо у будућности плаћати као злато, а пшеницу више и од тога, јер је неће бити. Биће пара, али неће бити хране - рекао је Усорац.

(Глас Српске)