ЦИЈЕНЕ ГОРИВА У ФБИХ ПАДАЈУ, А У РС НЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНЕ ГОРИВА У ФБИХ ПАДАЈУ, А У РС НЕ


- Док ће цијене нафтних деривата у току ове седмице у Федерацији БиХ пасти и до 30 фенинга по једном литру, у Републици Српској наредних дана не би требало доћи ни до каквих промјена цијена.

Наиме, из Федералног министарства трговине су рекли прије неколико дана да, према обавјештењима о промјени цијена и маржи које су им бензинске пумпе доставиле, запримљено је 730 обавијести о промјени цијена и маржи.

"Исте се односе на смањење цијене бензина и дизела у износу од 0,05 КМ до 0,30 КМ по литру", навели су из Федералног министарства трговине.

На приједлог овог министарства Влада ФБиХ донијела је Одлуку о прописивању мјера непосредне контроле цијена утврђивањем максималне висине маржи за нафтне деривате, којом је прописала привредним друштвима која обављају трговину на велико максималну висину маржи у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата.

Привредним друштвима која обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима је прописана максимална висина марже у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата. Додали су да је ова примјена на снази од 3. априла.

"Све информације о цијенама нафтних деривата грађани могу сазнати путем мобилне апликације Федералног министарства трговине ФМТ ФБИХ оил инфо, у којој су цијене поредане од најнижих до највиших", истакли су прије неколико дана из Федералног министарства трговине.

С друге стране, Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, рекао је за "Независне" да ће засад цијене горива остати на овом нивоу, те да нема информације да ће доћи до промјена у наредним данима.

"Просјечне цијене су од 2,99 до 3,09 КМ за литру дизела и 2,84 до 2,95 КМ за бензин, док је ТНГ у просјеку 1,70 КМ", нагласио је Тришић.

Радник једне бензинске пумпе у Тузли рекао је да су цијене нафтних деривата претходних дана благо пале.

"Тако је за литар дизела потребно издвојити 3,16 КМ, док за исто толико бензина купац мора платити 2,91 КМ", казао је овај радник.

С једне бензинске пумпе у Зеници су истакли да је такође дошло до благог пада цијена нафтних деривата, те да је до појефтињења горива дошло прије неколико дана.

"Тренутно су цијене нешто ниже, а за литру бензина потребно је издвојити 2,86 КМ, док литар дизела кошта 3,11 КМ", навела је радница ове бензинске пумпе.

Са "Крајинапетрол" бензинске пумпе у Бањалуци су нам рекли да су цијене нафтних деривата сличне као и претходних дана.

"За литар дизела купац мора платити 3,08 КМ, а бензина 2,89 КМ", истакли су са "Крајинапетрола".

(Независне)