У Српској радници без квалификација убједљиво најтраженији :: Semberija INFO ::

 

У Српској радници без квалификација убједљиво најтраженији


Послодавци у Српској лани су имали потребу за запошљавањем 15.134 радника, а са листе тражених занимања нестали су доктори и зидари. Резултати су ово Истраживања тржишта рада у Републици Српској 2021/2022 ,које је спровео Завод за запошљавање РС, анкетирајући 1.100 послодаваца.

Њихови одговори показали су да се тражња за радницима лани повећала у односу на годину раније за 14 одсто, а убједљиво најтраженији су радници без квалификација. Потом слиједе обућари, продавци, професори разредне наставе, дипломирани економисти и правници, конобари, професори математике, васпитачи и возачи.

– До значајнијег смањења потражње дошло је код медицинских сестара-техничара, економских техничара и тесара. Даље, на листи у 2021. години нема више доктора медицине, зидара и армирача, за којима је тражња била значајна у претходној години – наведено је у истраживању.

Међу послодавцима који су лани примали нове раднике, њих 40 одсто навело је да су имали проблема са проналаском радне снаге.
– Најчешћи разлози због којих су послодавци имали потешкоћа приликом запошљавања су недостатак кадра са траженим занимањем, недостатак кадра с одговарајућим радним искуством, стручним знањем и вјештинама потребним за радно мјесто, незаинтересованост појединаца за рад на конкретном радном мјесту, те незадовољство кандидата понуђеном висином плате – прецизирали су из Завода.

У току 2021. године на евиденцију Завода пријављено је укупно 43.158 незапослених или у просјеку мјесечно 3.597 особа. Са бироа је ради запослења сваког мјесеца, у просјеку, брисано 2.600 особа.